A Red Bull és a Ferrari a múlt héten jelentette be kilépési szándékát a csapatok szervezetéből, a FOTA-ból. A 2008 nyarán alapított szervezet 2009-ben állapodott meg egy önként vállalt kiadáscsökkentési programról, az ún. RRA-ról, de az elmúlt egy év és főleg a legutóbbi két hónap egyre élesebb vitákat hozott ezzel kapcsolatban, úgy egyezmény tető alá hozása pedig nem sikerült.

A csapatokat egységbe fogó és így erősebb tárgyalási pozíciót biztosító FOTA léte mindig is bosszantotta Bernie Ecclestone-t, így nem csoda, hogy a fejlemények kapcsán nem túl leplezett kárörömmel arról beszélt az F1 ura, hogy ő mindig is tudta, hogy ez lesz a vége.

“Szerintem a Red Bull és a Ferrari úgy érezte, hogy a FOTA nem teljesítette azt, amire eredetileg szánták. Az egymás ellen versenyző embereknek nagyon nehéz bármiben is megegyezniük, ami a saját győzelmi esélyeiket ronthatja” – mondta a Financial Timesnak a kisember.
 
“Szerintem az RRA kezdettől fogva halálra volt ítélve, egy csapat sosem akarja bevallani, hogy ennyire jutottunk, ehelyett jön a sok marhaság, hogy mások csaltak, többet költöttek, mint lehetett volna” – tette hozzá.

A FOTA bomlása természetesen nagyszerű hír Ecclestone számára, hiszen az F1-et keretbe fogó, többek között a pénzek elosztását is rendező ún. Concorde Agreement 2012-ben lejár, a megújítását célzó tárgyalásokon pedig sokkal könnyebb lesz különalkukkal, pluszpénzekkel lekenyerezni az egyes csapatokat, mintha egységesen lépnének fel a követeléseikkel.