Miután 2010 nyarára kiderült, hogy 2011-ben az olasz Pirelli váltja a távozó Bridgestone-t, az olasz gumigyártó az F1-ből 2009 végén kiszállt Toyota 2010-re fejlesztett autóját szerezte meg a fejlesztési-tesztelési munkájához. A milánói cég azóta is a TF110-essel dolgozik, az idei programját is azzal vitte végig, de a járgány egyre elavultabb, új kellene.

“Mindenképpen kellene egy tesztautó. A csapatoktól eddig nem kaptam választ a problémára, de van még pár hónap rá. A tyúk vagy a tojás problémája: a csapatok elismerik, hogy szükségünk lenne egy tesztautóra, de senki nem akarja, hogy előnybe kerüljön a másik, azért nem születik döntés. Így persze azt is el kell ismerniük, hogy nem kritizálhatnak minket, ha valamit rosszul csinálunk, hiszen miattuk nem volt meg a munkaeszközünk” – panaszolta a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery.

A gyártó a saját tesztprogramja futtatása mellett időnként a pénteki szabadedzésekre is adott kísérleti gumikat a csapatoknak, de Hembery szerint a pénteki munka nem elégséges, rendes , a csapatok autóival tartott tesztekre is szükség lenne.

“Felvetődött, hogy péntekenként egy kicsit többet is végezhetnénk, ami rendben is van, ha arról van szó, hogy már egy kész, kifejlesztett új terméket viszünk próbára, ahogy idén tettük. Ez így megfelelő. De igaz fejlesztési munkát nem tudunk így végezni, nem értékelhetünk ki 25 különböző keveréket 12 különböző autón péntek délelőttönként.”

“Ha azt kérdeznék, én mit is szeretnék, azt mondanám, hogy három csúcsautót, amelyekkel elvonulhatnánk pár tesztre az idény folyamán. Ma már nagyon sok munkát elvégzünk a szimulátorokon, tényleg elég lenne három teszt, két-három egy normális pályán, mondjuk Spában, Monzában és Barcelonában, ez nekem bőven elég lenne.”

Hembery hozzátette, hogy az említett három tesztet viszont tényleg elengedhetetlennek tartja, ezért reméli, hogy a csapat belemennek majd. A szakember szerint az is a gumitesztek mellett szól, hogy ezeken az alkalmakon már a 2013-as ötleteket is ki lehetne próbálni, a csapatok első kézből ismerkedhetnének a következő évi tervekkel.