A Lotus Renault augusztus közepén jelentette be, hogy még a hónap elején tesztlehetőséget adott a spanyol Maria de Villotának a franciaországi Paul Ricard pályán. A 31 éves versenyzőnő az F1-es teszt után a World Series by Renault októberi szezonzáróján, Barcelonában újra vezette a csapat demóautóját, nem sokkal ezután azt mondta, úgy gondolja, hogy helyet találhat a száguldó cirkuszban.

“Az első, augusztusi teszt jól ment, olyan jól, hogy felpörgette a további lehetőségeket” – nyilatkozta az Europa Press hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a rövid távú célja egyértelműen az, hogy 2012-re a Forma-1-ben kapjon szerepet.

Villotta a spanyol AS-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy teljesítette célkitűzését, jövőre ugyanis tartalékos lesz a Lotus Renault-nál. “Csak idő kérdése, hogy mikor írjuk alá a szerződést” – idézte a lap Villotát.

Az 1977-ben néhány F1-es futamon próbálkozó Emilio de Villota lánya korábban a túraautó-világbajnokságba is belekóstolt, az elmúlt három évben pedig a focis körítésű Superleauge Formulában versenyzett olyan ex-F1-esek mellett, mint Antonio Pizzonia, Enrique Bernoldi vagy Sebastien Bourdais. Az F1-ben az utolsó nő Giovanna Amati volt, aki három versenyre is hiába próbálta kvalifikálni magát a Brabhammel 1992-ben.