A szezonzáró Brazil Nagydíj előtt a Ferrari pilótái elismerték, hogy az idény elmaradt a várakozásoktól, de a problémás 2011 tanulságai sokat segítenek majd abban, hogy jövőre újra az élen küzdhessenek. Megtanulták a leckét.

“Tanultunk a maranellói gyárban elkövetett hibákból, a szélcsatornás gondokból. Tanultunk a gumik viselkedéséről is, a Pirellik mindenki számára újak voltak. Sokat dolgoztunk velük a télen, azt hittük, megértettük őket, de versenyeken nem így alakult, szóval minden futamon tanultunk a gumikról is.  Tanultunk a stratégiákkal, a futamok megközelítésével kapcsolatban is, egy kicsit kevésbé voltunk konzervatívak az időmérőn, a rajtnál, a futamon” – magyarázta Fernando Alonso.

“Nagyon sok mindent tanultunk 2011-ben, nemcsak mi, hanem minden csapat. Mi fontos lépéseket tettünk, az év elején bizonyos területeken nem voltunk erősek, de most már azok vagyunk. Sokkal bizakodóbb vagyok a jövőt illetően” – mondta a spanyol, aki délután még megpróbálhatja befogni Jenson Buttont, hogy a bajnokság második helyén zárjon.

Massa szerint a Red Bull idén látott dominanciájának legfőbb tanulsága, hogy semmilyen téren nem lehet lazáskodni, 2012-re minden tekintetben tökéletesen kell felkészülniük.

“A jövő évi autó fejlesztése, a jövő évi felkészülés tekintetében mindennek tökéletesnek kell lennie. Meg kell nyernünk az első versenyt, azzal jó irányba indulnák, hogy visszatérjünk a csúcsra, ahol korábban annyiszor voltunk.”

F1: A Ferrari megtanulta a leckét 1
F1: A Ferrari megtanulta a leckét 2

F1: A Ferrari megtanulta a leckét

F1: A Ferrari megtanulta a leckét

F1: A Ferrari megtanulta a leckét 5
F1: A Ferrari megtanulta a leckét 6
Fotó megosztása:
F1: A Ferrari megtanulta a leckét 7


“Idén sok csalódás ért minket. Világos, hogy nem úgy sikerült az autó, ahogy vártuk és nagyon sok futamon akadt gondom. A Red Bull nagyon gyors volt az időmérőkön, különösen az év első felében,  szóval egyértelműen nem volt ez jó idény. A lényeg, hogy friss hozzáállással, még jobb munkával térjünk vissza jövőre, biztos vagyok benne, hogy így is lesz!” – reménykedett a brazil, aki hétvégi 100. ferraris futamán a hazai pályán a 7. rajkockából kezd majd.