Míg a HRT úgy döntött, hogy a nyáron félreállított Narain Karthikeyant visszaülteti az autóba a Forma-1 történetének első Indiai Nagydíjára, a Team Lotus tartalékosa, Karun Chandhok nem kap lehetőséget a hétvégén. A csapatfőnök, Tony Fernandes a nemzeti érzésnél is fontosabbnak tartja az eredményességet, ezért nem akart kockáztatni Chandhokkal, az indiai csak a pénteki első edzésen lép pályára, versenyezni az állandó pilóták, Heikki Kovalainen és Jarno Trulli fognak.

“A csapat szempontjából kulcsfontosságú, hogy tartsuk az előző két futamon látott teljesítményszintet, ezért bár biztos vagyok benne, hogy az indiai szurkolók nagyon szerették volna látni Karunt vasárnap, a csapat jövője szempontjából legjobb döntést kellett meghoznunk. Természetesen tisztában voltunk az itteni versenyzése érzelmi jelentőségével, de azt is tudtuk, hogy az idén az edzéseken – főképp a rossz idő miatt – csak korlátozott időt tölthetett az autóban, így nem készülhetett fel megfelelően a versenyre, így bár nagyon nehéz volt, úgy döntöttünk, hogy nem indítjuk” – indokolt a maláj.

“Életbevágóan fontos, hogy bebiztosítsuk a (konstruktőri) 10. helyet, hogy azután tovább fejlődhessünk. Bár Karunk minden egyes alkalommal fejlődött, amikor az autóba ült, túl nagynak ítéltük a nyomást, amit az első hazai futamán való versenyzés, a rá irányuló figyelem kezelése jelentett volna.”

“Nyilván Karun nem ezt a döntést várta tőlünk, de megérti, hogy hosszabb távon kell gondolkodnunk, a csapat érdekét kell szem előtt tartanunk. Azzal is tisztában van, hogy a csapattal való kapcsolata nem erről az egy versenyről szól, hanem a közös fejlődésről. Történelmi jelentőségű futam ez, de később is lesz még lehetőség Indiában versenyezni, ő pedig a legjobb helyzetben van ahhoz nálunk, hogy a következő idényekben éljen is ezekkel” – tett halvány ígéretet Fernandes.

Chandhok csalódottan, de látszólag megértően fogadta a hírt.

“Természetesen csalódott vagyok, amiért nem leszek ott a rajtrácson az első Indiai Nagydíjon. Mindenki jól tudja, hogy minden versenyző számára a hazai futama a legfontosabb, számomra is. Már akkor követtem ezt a projektet, amikor a pálya helyén még csak egy üres telek állt. Indiában óriási a pezsgés a futam kapcsán, csak az elmúlt két napban 28 interjút adtam.”


“Biztos vagyok benne, hogy nehéz volt a döntés Tony számára, talán még bántja is, hiszen mindig is nagyon jó kapcsolatban voltunk egymással. Elsősorban épp miatt, a belém vetett hite miatt csatlakoztam a csapathoz. Továbbra is bízom benne, hogy ez hosszú távon gyümölcsöt hoz, és hogy valamikor újra versenyezhetek. A csapat most a tapasztalatot választotta, de így is emelt fővel megyek majd a paddockba, mert én mindent megtettem a pályán és azon kívül is, hogy bizonyítsam Tonynak, hosszú távon is helyem van az F1-ben” – magyarázta az Autosportnak az indiai.