Egy ideig úgy tűnt, hogy gond nélkül nevet válthat a Forma-1 két Lotusa a következő idényre, aztán nehézségekről szóltak a hírek. Az F1-ben szabad a csapatok névváltoztatása, de amikor egy konstruktőr nevet vált, onnantól új csapatként jegyzik és ezzel elesik az év végén osztott pénzektől, kivéve persze, ha sikerül megszereznie a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es bizottságának jóváhagyását és felmentését.

A 26 tagú testületben a csapatok delegáltjai mellett az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone, az FIA-elnök Jean Todt valamint a pályák, a motorgyártók és a szponzorok képviselői ülnek, a kedvező döntéshez 18 szavazat kell. Sokáig egyértelmű támogatásról volt szó, aztán a Ferrari, a Sauber és a HRT keménykedni kezdett, formális, hivatalos tárgyalást akartak. Állítólag nem tartják jónak a sportág szempontjából, ha a csapatok ilyen könnyen és gyakran váltogatják a neveiket.

A Team Lotus Caterhamként, a Lotus Renault GP sima Lotusként folytatná, utóbbi csapatfőnöke, Eric Boullier biztos benne, hogy a nehézségek ellenére végül nem lesz semmi gond. Legkésőbb a Motorsport Világtanács decemberi ülésére várja a pozitív döntés megszületését.

“Arról van szó, hogy egyszerre két csapat szeretne nevet változtatni” – magyarázta Boullier. “Néhányan gondoskodni akarnak róla, hogy ez egész helyes okból történjen és szabályosan csináljuk végig. Ennyi az egész, semmi több.” Martin Whitmarsh, a csapatok szövetségének (FOTA) elnöke azért megjegyezte, hogy a névcserélgetésből nem kellene rendszert csinálni. “De az sem kívánatos, ha egyszerre két Lotus van, erre nincs szükségük az embereknek” – mondta Whitmarsh.