A világhírű filmrendező, Sydney Pollack rendezte és Al Pacino játssza a főszerepet a Bobby Deerfield című Forma-1-es ősfilmben. A mozi forgatása és előkészületei másfél évig tartottak, végül 1977 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban, de nem hozott átütő sikert.

A Bobby Deerfield volt az egyik első mozifilm, amely a Forma-1-ről szólt (az 1966-os Grand Prix után). Előzménye a Steve McQueen-féle, 1971-es Le Mans, utózöngéje az 1978-ban megjelent, a magyar mozikban (!) is játszott Sebességláz (Speed Fever) volt.

A Bobby Deerfield versenyjeleneteit két helyszínen, Dél-Afrikában (Kyalami) és Spanyolországban (Jarama) forgatták, de a depóban felvett eredeti bevágások máshonnan is származnak. Al Pacino – aki nem sokkal a forgatás előtt, csak a szerep kedvéért tanult meg autót vezetni – egy Martini Brabham-Alfa Romeót kormányoz a filmben, Carlos Pace bukósisakjában. Talán nem véletlen, hogy a filmben a Brabham akkori csapatfőnöke, Bernie Ecclestone is feltűnik néhány másodpercre.

A filmet a valóság eseményei ihlették: felfedezhetők benne utalások Niki Lauda tüzes nürburgringi balesetére, ahogy az 1976-os Brit Nagydíjra is, amikor a közönség kántálva követelte, hogy engedjék újra rajtolni a verseny első körében kiesett James Huntot.

Kevesebb köze van a valósághoz annak a jelenetnek, amikor az égő versenyautóból kiszálló Bobby Deerfieldhez nem a pályabírók, hanem spanyol egyenruhás rendőrök rohannak oda segíteni. De hát Hollywood már csak ilyen…