Ecclestone ígérete ellenére belement az F1-es közvetítések fizetőssé tételébe

Ecclestone ígérete ellenére belement az F1-es közvetítések fizetőssé tételébe

Nagy-Britanniában jelenleg a BBC közvetíti a Forma-1-es futamokat, de az állami csatorna most bejelentette: Bernie Ecclestone hozzájárulásával 2012-ben az előfizetéses Sky Sports fogja közvetíteni az összes edzést és versenyt; a szabadon fogható BBC csak a futamok felét adja majd.

Nemcsak a brit F1-rajongók, hanem az újságírók, sőt, az istállók is rosszallással fogadták a bejelentést, utóbbiak azért, mert Ecclestone nem egyeztetett velük a terveiről. A szerződésnek messze ható következményei is lehetnek, az angliai példa alapján ugyanis akár más országokban is fizetőssé tehetik az F1-közvetítést.

“Teljesen elégedettek vagyunk a döntéssel, hogy az F1 a BBC-n marad. A sportág sohasem volt még ennyire népszerű, a nézettsége a legmagasabb az elmúlt 10 évben” – jelentette ki Barbara Slater, a BBC Sport igazgatónője. Ez így igaz: a BBC F1-es közvetítéseit átlagosan 6-7 millió brit nézi, míg az angol első osztályú focibajnokság, a Premier League meccseit csak 1-2 millióan követik az előfizetéses Sky Sportson.

A brit F1-es istállók – élükön a McLarennel – azonban már korábban határozottan kiálltak amellett, hogy az F1-es közvetítésnek szabadon foghatónak kell lennie, hiszen ez a csapatok és a szponzorok érdeke. Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke már tavasszal nyomatékosította az álláspontját, amikor felmerült, hogy a Rupert Murdoch vezette NewsCorp megvásárolná az F1-et. (A Sky csatornahálózatot, így a Sky Sportsot ugyanis a NewsCorp birtokolja.)

Az ITV korábbi F1-es kommentátora, James Allen blogján azt írja, Bernie Ecclestone maga állította neki egy hónappal ezelőtt, hogy a Forma-1-es közvetítés továbbra is szabadon fogható marad. Allen a friss fejleményekből arra következtet, hogy Ecclestone-t a körülmények kényszerítették az álláspontja megváltoztatására, “hogy az F1 piaci értéke magasan maradjon”. A NewsCorp-on (Sky Sports) ugyanis az F1 több újságban és az interneten is nagyobb felületet kapna – bár ebben az angol újságírók többsége kételkedik.

Legfrissebb információink szerint Bernie Ecclestone ma délután, a szabadedzések után találkozik az F1-es csapatvezetőkkel, hogy felvilágosítást adjon a Sky-jal kötött megállapodás hátteréről.

Magyarországon a 2011-es év végével jár le az RTL Klub F1-es szerződése. A vezess.hu úgy tudja, már folynak az egyeztető tárgyalások az Ecclestone vezette Formula One Managementtel (FOM), de döntés csak ősszel várható. A 2010 májusi választások után felállt új sportvezetés köreiben ugyanakkor elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy a legnagyobb magyar érdekeltségű nemzetközi sporteseményeket (olimpiai játékok, labdarúgó vb, Forma-1 vb) visszatereljék a Magyar Televízió (MTVA) hatáskörébe.

A magyarországi F1-es közvetítések helyzete tehát nagyjából úgy áll, hogy 50% az esélye, hogy marad az RTL Klubnál és 50% az esélye annak is, hogy tíz év után visszakerül az MTVA-hoz.