A bajorországi ügyészség azzal vádolja Bernie Ecclestone-t, hogy súlyos kenőpénzt fizetett Gerhard Gribkowskynak az F1 részvényeinek 2006-os eladásakor, aki akkoriban a Bayerische Landesbank vezetője volt. A Bayerische LB a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait birtokló CVC Capital egyik részvényese.

A német hatóságok szerint az F1 ura 41,4 millió dolláros (7,65 millárd forint) kenőpénzzel igyekezett rávenni a Bayerische Landesbankot a számára (illetve az általa irányított családi cég számára) kedvező szerződési feltételek megkötésére.

Ecclestone eddig következetesen tagadta a bűnösségét, de most a Daily Telegraph-nak elárulta: valóban kifizette a szóban forgó összeget Gribkowskynak. Ugyanakkor sejteni engedte, hogy csak zsarolás hatására tette.

Gribkowsky állítólag azzal fenyegette meg, hogy ha nem fizet, feljelenti a brit adóhatóságnál. Ecclestone ugyanakkor – dörzsölt üzletemberhez méltón – nem vádolta meg nyíltan zsarolással német partnerét, csak azt hangsúlyozta az interjúban, hogy az átadott összeg nem kenőpénz volt.

A Forma-1 nagyfőnöke korábban kijelentette: nincs takargatnivalója, hamarosan mindent nyilvánosságra hoz az F1-részvények eladása ügyében.

Az F1-es részvények eladásakor a Bayerische Landesbank részesedést szerzett a CVC Capital cégcsoportban, amely 2006 óta birtokolja a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait. Gerhard Gribkowskyt még áprilisban tartóztatták le Münchenben, azóta előzetes letartóztatásban várja a per folytatását.