Ahogy már jó néhányan megjegyezték, esetleg panaszolták is, 2011-ben megváltozott a Forma-1-es időmérők jellege, a kvalifikáción megspórolt érintetlen gumik ugyanis komoly előnyt jelenthetnek a másnapi futamon.

Kiváló példa volt erre Mark Webber kínai szereplése, amikor az időmérős baki után csak a 18. helyről rajtolt, de végül harmadikként ért be úgy, hogy pár körrel hosszabb versenyen valószínűleg győzhetett is volna.

Bár a kevésbé erős csapatoknál ekkora ugrás azért nem várható, de a Toro Rossó-s Jaime Alguersuari is levonta a saját következtetéseit, hiszen míg az első öt futamon a Q2-ig, esetleg a Q3-ig jutva jó rajthelyet szerezve pont nélkül maradt, Montrealban, Valenciában és Silverstone-ban már a Q1 végén kiszállt, a versenyeken azonban mindháromszor pontszerzőként ért be.

“Nem bánnám, ha a Nürburgringen sem jutnék a Q2-be és csak a 18. lennék. Így megspórolnék egy szett gumit. Meg vagyok győződve erről, ugyanis az elején pont az ellenkezőjét csináltam és rosszul jártam. Inkább nem is kvalifikálnék, csak legyen egy jó autóm, amivel a pontokig juthatok” – magyarázta a Radio Nacional de Espanának.

Az interjúban Alguersuari a világbajnokságról is kifejtette véleményét, de semmi meglepőt nem mondott, ő is úgy látja, hogy testvércsapata sztárja, Sebastian Vettel gyakorlatilag már megnyerte az idei küzdelmet.

“Szerintem a bajnokság már eldőlt. A Red Bullok nem romlanak el és hozzánk képest egy másik galaxisban versenyeznek” – mondta a spanyol.