F1: Adrian Newey berágott 2 Ahogy már megírtuk, a mai, utolsó szabadedzés előtt az FIA visszavonta a korábban a Renault-motorokat használó csapatok számára adott műszaki felmentést, így a Red Bull az eredetileg is tervezett szabály szerint radikálisan csökkentett hatásfokkal használhatta csak a befújt diffúzorát.

A szigorítás miatt láthatóan lassabb lett az RB7-es, azonban a Brit Nagydíj időmérője azt is világossá tette, hogy az Red Bull továbbra is a mezőny legjobban megtervezett és megépített autója, hiszen Mark Webber és Sebastian Vettel szerezte meg az első sort.

A csapat zseniként emlegetett főtervezője, Adrian Newey a Twitteren fejezte ki nemtetszését az FIA húzása miatt, de vicces üzenetében fenyegetést is megfogalmazott.

“Adrian Neweyt feldühítették a kipufogószabályok. Ha Adrian Newey dühös, Adrian Newey még gyorsabb lesz” – írta a mérnök a Marvel képregények zöld óriására, a dühével egyenes arányban növekvő erejű Hulk szavajárására utalva.

A Red Bull csapatfőnöke, miután Newey-val közösen sikertelenül próbálta a meggyőzni az FIA technikai főmegbízottját, Charlie Whitingot a korábban megadott felmentés megtartásáról, így nyilatkozott:

“Keressük a megoldást. Az senkinek nem használ, ha megmarad a szabályok mostani homálya. Charlie tett egy ajánlatot, a Red Bull pedig felajánlotta, hogy ezen a hétvégén akkor menjünk a mostani állapot szerint. A következő lépéshez persze az összes csapat egyetértése kellene, de remélhetőleg nem vagyunk távol attól, hogy magunk mögött tudhassuk ezt az ügyet.”  

“Véleményünk szerint jelenleg mi hátrányban vagyunk más motorgyártókhoz (klienseikhez) képest, de igyekszünk megoldást találni. A legegyszerűbb az lenne, ha visszatérnénk a két héttel ezelőtti helyzethez.”

Az FIA ma délután kiadott közleményében megerősítette Horner szavait, ha a csapatok egyetértenek, a következő futamtól eltörlik a befújt diffúzorra vonatkozó korlátozásokat és csak az év végén változtatnak szabályt. A csapatok holnap délelőtt tárgyalnak újra Charlie Witinggal.