Bár a verseny előtt a riválisok arról beszéltek vagy legalábbis abban reménykedtek, hogy Kanadában megfogható lesz a Red Bull és Sebastian Vettel, a címvédő Montrealban is hozta a “kötelezőt”, megszerezte idei hatodik, karrierje 21. pole-ját. A Ferrari örülhet, mindkét pilótája Mark Webber előtt, azaz az első két sor Ferrari-töltelékes Red Bull-szendvics.

A Q1-ben az eső lehetősége és a pálya baleseteket “termelő” jellege miatt mindenki igyekezett már az elején biztonsági kört menni, hogy később ne kelljen kapkodni. A nagy sietségben szépen el is kezdték faragni az időket, Fernando Alonso már az első szakaszban 1:14 alá jutott.

A top10 nem hozott túl sok meglepetést a Force India tempóján kívül, bár Paul di Resta egész hétvégén jól ment így talán az ő 7. ideje is érthető volt. Annak ellenére, hogy a sauberes Pedro de la Rosa alaposan megborotválta a falat, csapattársát megverve jutott tovább a Q2-be, a nagy nevek közül ezúttal a végig alulkormányzottsággal küszködő Toro Rossó-s Jaime Alguersuari esett ki.

A Hispania egyértelműen felért a Virgin szintjére, Liuzzi verte Timo Glockot, de az élpilótának nem számító Narain Karthikeyan is a közelében volt. A Virgin gyengeségét hangsúlyozta, hogy a mezőnyből egyedüliként Jerome D’Ambrosio a 107 százalékos küszöböt sem tudta megugrani. Ennek ellenére holnap rajtolhat a belga, a versenybírók méltányossági alapon továbbengedték a pilótát, aki a mai napot vadonatúj kasztnival volt kénytelen kezdeni.

Ahogy számítani lehetett rá, a Q2-ben búcsúzott mindkét Sauber és Williams, a második Toro Rosso, valamint mindkét Force India is – az utóbbi csapatnál az előzményeket tekintve csalódást jelenthetett, hogy hiába erőlködött di Resta, nem tudott betörni a top10-be.

Az idén megszokott gyakorlattal szemben most a Q3-ban sem volt jellemző a gumispórolás, a vasárnapi eső lehetősége miatt a megtartott friss száraz gumik le-, a rajtpozíció viszont felértékelődött, így mindenki végig próbálkozott.

Sebastian Vettel már-már hagyományosan első nekifutásra is a leggyorsabb volt, majd másodszorra  mindenkinél jobb időt futott, de önmagát nem sikerült megvernie – a pole persze így is a címvédőé lett. A Ferrari elégedett lehet Alonso és Massa 2-3, idejével és mögöttük talán az utolsó edzést teljes egészében kihagyó, az időmérőn KERS nélkül menő Webbber sem bánkódik túlságosan a 4. hely miatt.

F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 1
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 2

F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni

F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni

F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 18
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 19
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 20
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 21
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 22
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 23
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 24
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 25
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 26
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 27
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 28
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 29
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 30
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 31
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 32
Fotó megosztása:
F1: Vettelt Montrealban sem lehetett megfogni 33


Az előzetes nyilatkozatokhoz és kilátásokhoz képest a mclarenesek (Hamilton 5., Button 7.) és a mercedesesek (Rosberg 6., Schumacher 8.) eredménye jelenthet csalódást, persze az is elképzelhető, hogy esős beállításokkal vettek részt a kvalifikáción és a mostani “lassúság” vasárnap kifizetődik majd. A top10-et a két Renault, Nick Heidfeld és Vitalij Petrov zárta.   

Kanadai Nagydíj, időmérő edzés, 2011.06.11. 

Ezt olvasta már? Óriási bukással indult a Le Mans!