F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 1
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 2

F1: Rosberg az élen, Vettel a falban

F1: Rosberg az élen, Vettel a falban

F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 26
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 27
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 28
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 29
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 30
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 31
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 32
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 33
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 34
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 35
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 36
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 37
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 38
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 39
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 40
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 41
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 42
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 43
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 44
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 45
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 46
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 47
F1: Rosberg az élen, Vettel a falban 48
Fotó megosztása:
Jenson Button a Kanadai Nagydíj erőviszonyainak fejtegetése közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mercedes GP komoly meglepetést is okozhat a hétvégén, Nico Rosberg pedig sietett is ezt igazolni az első szabadedzésen, egyedüli 1:15-ös köridővel lazán zárt az első helyen. A németnek azért nem volt sima a délelőttje, ugyanis utolsó hosszabb etapját meg kellett szakítania, miután az autója túlmelegedett és már-már égésre panaszkodott a pilóta.

Rosberg mögött fél másodperccel a hétvége másik titkos esélyét, a Ferrarit képviselve Fernando Alosno zárt, a spanyol egyébként érdekes módon a montreali futamra nem járó kemény gumikat is tesztelte az edzésen.

Rosberghez képest még egy pilóta, csapattársa tudott egy másodpercen belül végezni, a hétszeres kanadai győztes Michael Schumacher a harmadik lett.

Mögötte Felipe Massa és Jenson Button gyakorlatilag megegyező idővel zárt, hatodikként pedig Lewis Hamiltont jegyezték a végén, igaz a Montrealra nagy reményekkel készülő McLarennél több gond is akadt: Hamilton korán befejezte a körözést, miután a kormányán a kijelzők megadták magukat, Button pedig a DRS-re panaszkodott az edzés vége felé.

A top10 végét a szokásos nevek helyett Rubens Barrichello, Paul di Resta, Nick Heidfeld és a Force India tartalékosa, Nico Hülkenberg tette teljessé. A Red Bull-lal Mark Webber csak a 11. időt teljesítette.

Az edzés egyértelműen egyik legfontosabb eseménye Sebastian Vettel balesete volt: a címvédő szűk egy óra után törte össze az autót a célegyenes előtt sikánból kiérve a bajnokok falaként emlegetett ponton. A fal számos más pilóta mellett mostanra öt bajnok balesetének emlékét őrzi, korábban Michael Schumacher, Damon Hill, Jacques Villeneuve és Jenson Button és tört már ott autót.

Vettel autójának jobb oldala csúnyán összeroncsolódott, és bár a pilótának nem esett baja, a második edzésre való kijavítás kérdéses. A pénteki edzések elvesztése nagy érvágás általában, de ha Törökországot vesszük alapul, a címvédő akár jó óment is láthat ebben, hiszen Isztambulban is hasonlóan járt, vasárnap pedig ellentmondást nem tűrően győzött aztán.

Kanadai Nagydíj, 1. szabadedzés, Montreal, 2011.06.10.