F1: Jön a harag napja? 1
F1: Jön a harag napja? 2

F1: Jön a harag napja?

F1: Jön a harag napja?

F1: Jön a harag napja? 5
F1: Jön a harag napja? 6
Fotó megosztása:
F1: Jön a harag napja? 7 A Nemzetközi Automobil szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa a múlt pénteken úgy döntött, hogy az Indiai Nagydíj elmozdításával október utolsó hétvégéjére visszahelyezi a naptárba a tavasszal lefújt Bahreini Nagydíjat.

Az FIA – és valószínűleg Bernie Ecclestone is – talán arra játszik, hogy a Bahreinnel kapcsolatos konfliktust elkerülve inkább a csapatokra hárítja az esetleges lemondás terhét, az azonban biztos, hogy a döntés nem túl szerencsés. Az FIA korábbi elnöke, Max Mosley élesen kritizálta a futam visszahozását.

“Ne feledjük, hogy a bahreini gondok békés tüntetésekkel kezdődtek. A tömegek nem akarták megdönteni az uralkodó dinasztiát, egyszerűen csak demokratikus elmozdulást szerettek volna. A szerény követelésekre azonban brutális válasz érkezett. Tüntetőket lőttek le, másokat bebörtönöztek,  és hiteles beszámolók szerint megkínozták, megölték őket” – írta a Daily Telegraphban Mosely.

“A sérülteket ellátó orvosokat és nővéreket is letartóztatták. Amikor így sem sikerült elfojtani a megmozdulásokat, a bahreini kormány a szomszédos Szaúd-Arábiából behívott katonákkal erőből verte le őket. A szörnyűségeket elkövető bahreini kormányzat most mosakodni akar, erre jó a verseny. A megrendezéssel azt szeretnék mutatni, hogy csak apró gondok voltak, már minden rendben.”

“A verseny jóváhagyásával a Forma-1 is bűnrészessé válik a történtekben, a bahreini kormány elnyomásának egyik eszközévé lesz. A rendezésről szóló döntés hiba, amely nem fog feledésbe merülni. Ha nem változtatnak, csúnyán vissza fog majd ütni” – magyarázta az angol.

A brit sportminiszter, Hugh Robertson is aggodalmát fejezte ki az FIA döntése miatt.

“Nem lenne szabad, hogy a politika a sport fölé kerekedjen. Ha ilyen történik, akkor ott katasztrófa készül. Érthető lenne, hogy az ellenzék is örülne a verseny rendezésének, mert tüntetéseket szervezhetnek rá, ez pedig veszélyes” – mondta a politikus.

Egy bahreini emberijogi szervezet elnöke, Nabil Radzsab egyenesen biztos benne, hogy az újrarendezendő nagydíjon problémák, megmozdulások lesznek.

“Szomorú dolog, hogy a Forma-1 szerint a saját haszna és érdeke fontosabb, mint a bahreiniek emberi jogai. Az emberek dühösek, a verseny napját máris kinevezték a harag napjának, amikor mindenhol kimennek majd és kimutathatják a kormány iránti haragjukat.”