A londoni bíróságon Peter Smith bíró ítéletet hozott az autógyártó Group Lotus és a Forma-1-es csapat Team Lotus közötti, a Lotus név használatát illető perben. A végeredmény egyik félnek sem hozott teljes diadalt, továbbra is két Lotus lesz az F1-ben.

A Tony Fernandes vezette Team Lotust illetően leszögezték, hogy a tavaly a sportkocsigyártó Lotustól kapott, majd visszavont névhasználati jog ügyében tilosban jártak, a név őszi elvétele után jogtalanul használták a Lotus Racing nevet, ezért kártérítést kell majd fizetniük.

Emellett azonban a bíróság megerősítette a kiscsapatot a Team Lotus név birtokában, amelyet még az egykori legendás csapat jogutódjától vásároltak meg, a “Team Lotus” nevet ezután is használhatja a zöld-sárga autókkal induló alakulat.

A bíróság leszögezte, hogy az önmagában álló Lotus név használatára az F1-ben és azon kívül is csak a sportkocsigyártó Group Lotus jogosult, azaz maradhat a névadó szponzor a Lotus Renault GP-nél. A bíró ugyancsak megerősítette, hogy a Lotus Renault jogosan használja az egykori Colin Chapman-féle csapat legendás festésére emlékeztető fekete-arany fényezést.

A peres felek örültek is, meg nem is az ítéletnek.

“Nagyon örülünk, hogy tisztázódott, jogos tulajdonosai vagyunk a Team Lotus névnek. A bizonyítékok alapján mi végig így gondoltuk, a bíró döntése pedig megerősítette ezt. Természetesen a Group Lotus által visszavont 2010-es névhasználatot illető döntés miatt csalódottak vagyunk, hiszen mi hosszú távú kapcsolatra törekedve kötöttünk szerződést, de sajnos aztán a márkatermékek forgalmazása ürügyén felbontották a kapcsolatot” – magyarázta Tony Fernandes, aki azonban azt is hozzátette, hogy a Group Lotus-ajtó becsukódása egy másikat nyitott, ma már teljes erővel a Caterhammel kialakított partnerséget kívánják felvirágoztatni.

A Renault-t szponzoráló Group Lotus célja, hogy a Forma-1-ben csak egy Lotus maradhasson, ezért szinte biztosan fellebbezni fog. A cég vezető jogásza, Sarah Price így kommentálta az ítéletet:

“A Group Lotus örömmel fogadja, hogy a Forma-1-ben Lotus néven való részvételének jogát megerősítették, az alperesnek nem sikerült ezt megakadályoznia. A Team Lotusszal folyó vita azonban aggasztja a Group Lotust, a részletes ítélet ellenére maradtak még tisztázást kívánó kérdések, amelyeket a Lotus szurkolói érdekében is tisztázni akarunk.”

Mi az egyszerűség és közérthetőség kedvéért továbbra is a konstruktőr nevén említjük a csapatokat, azaz a Lotus Renault GP a Renault, a Team Lotus pedig a Lotus.