F1: A pilóták nem félnek az új aszfalttól 2 Miután kedden egy teherautó lángra kapott és teljesen kiégett a monacói pálya első kanyarjában, a komolyan károsodott útfelületet rohammunkában kellett újraaszfaltozni, hiszen ma már megkezdődnek a Forma-1-es szabadedzések.

A Ste Devote féktávjára lekerült jó néhány négyzetméteres vadonatúj aszfalt problémás lehet, de a szerdán nyilatkozó versenyzők többsége nem aggódott túlságosan miatta.

“Korábban körbegyalogoltam a pályát és úgy láttam, rendben van. Úgy tűnik, jó munkát végeztek” – mondta a renault-s Nick Heidfeld.

A 2009-es győztes, Jenson Button is egyetértett: “Profik, tudják hogyan kell aszfaltozni. Reméljük, rendben lesz holnap.”

A mercedeses Nico Rosberg szerint elsősorban a friss burkolat felszínére kiülő olajok jelenthetnek gondot: “Lehet, hogy olajosabb lesz ott az aszfalt, hiszen frissebb, mint a körülötte lévő. Az egy kicsit bajos lehet.”

A lotusos Heikki Kovalainen azt tippeli, hogy a friss, nem teljesen megkötött aszfalt a terhelést sem bírja majd annyira.

“Az egy olyan pont, amit azért rendesen terhelünk a fékezés alatti gumi tapadásával. Eléggé megkínozhatjuk az aszfaltot, lehet, hogy gond lesz vele. Szerintem oda kell majd figyelnünk. Ha elkezd mállani, akkor nagy baj is lehet, de majd meglátjuk, mennyire végeztek jó munkát!”

“Reméljük, hogy sikerült, de nem valami ideális hely. Ha egy egyenes közepén lenne, egyáltalán nem törődnénk vele, de egy féktávon, ahol az autó lejtőn lassul, ott már komolyan megterheljük az aszfaltot.”

A tavaly monacói győztes, az egyenes beszédű és gondolkodású Mark Webber önmagához hűen mondta el a véleményét:

“Holnapig nem megyek le oda, nem nézem meg, mert állhatok ott akármeddig vakargatva a lábamat, amíg nem vezetem rajta az autót, úgysem tudom, milyen lett. De szerencse, hogy Monacóban történt, mert itt azért van zsetonjuk, szóval simán odaküldtek egy aszfaltozóautót, és már csinálták is.”