Ahogy várható volt, nem indult könnyen Kimi Räikkönen NASCAR-os pályafutása. A 31 éves finn a Kyle Busch Motorsports istálló Toyota Tundrájával indult a hétvégén a charlotte-i viadalon. Nehezen került be a 36 autós induló mezőnybe (30. lett), de a versenyen jól helytállt: a tíz újraindulás során alig veszített pozíciót, keményen csatázott az ellenfelekkel, végül a 15. helyen intették le.

“Nagyon élveztem a versenyzést, kár a sok sárga zászlóért. Amikor már úgy éreztem, kezd jól működni a kocsi, mindig jött egy biztonsági autós fázis, és ezeknél a járgányoknál eltart egy ideig, mire visszatér a megfelelő kezelhetőség” – nyilatkozta Räikkönen.

Kimi kétszer érintette a betonfalat is, és elmulasztotta az első kerékcseréjét, amikor a szerelőcsapat vezetője, Rick Ren megpróbálta kihívni a depóba. Ren szerint azonban ez nem a versenyző hibája, egyszerűen túl nagy volt a rádióforgalom, Kimi nem hallotta a hívást.

“Túl sokan beszéltek egyszerre a rádión, hiába szóltam be Kiminek, mindenki beszélt. Ugyanaz volt a helyzet, mint a (NASCAR Sprint) Kupában szokott, nem nagy ügy” – magyarázta a Busch-csapat vezető mérnöke.

“Legjobban Kimi restartjai tetszettek [a biztonsági autó kiállása után], egyszer sem pörgette túl a kerekeit és meg tudta zavarni az ellenfeleket. De ez nem is csoda, hiszen egy F1-es autónak is nagyon komoly nyomatéka van, ezért különös érzéke van ahhoz, hogy mikortól pörögnek túl a kerekek” – dicsérte a finnt Ren.

Räikkönen első NASCAR-versenye videón

Elismeréssel szólt Räikkönen bemutatkozásáról egykori mclarenes csapattársa, Juan Pablo Montoya is, aki hatodik szezonját tölti Chip Ganassi NASCAR Sprint-kupás csapatánál, és eddig két futamot nyert.

Kimi a rádióforgalom miatt nem állt ki egy szervizelésre, de mindent helyrehozott

Kimi a rádióforgalom miatt nem állt ki egy szervizelésre, de mindent helyrehozott

Kimi a rádióforgalom miatt nem állt ki egy szervizelésre, de mindent helyrehozott


“Odamentem hozzá köszönni, és hogy megkérdezzem, hogy érzi magát. Velem ugyanezt csinálták, amikor a NASCAR-ba jöttem, miért ne segítenék neki, ha szüksége lenne rá?” – mondta Montoya, aki egyébként 2006 nyara óta (amikor eljött a McLarentől) nem beszélt Räikkönennel.

“Ha az ember kezdeni akar magával valamit a NASCAR-ban, komolyan kell csinálnia, különben visszaharap a szörny” – mondta Montoya.

Juan Pablo szerint Kiminek ki kellene próbálnia magát a NASCAR fősorozatában is. “Át kellene jönnie a (Sprint) Kupába, de előbb tapasztalatot kell gyűjtenie. Kimi jó ideje versenyez már, megjárta a Forma-1-et, mindenfélét csinált. De először meg kell tanulnia, hogyan működik az oválpályás versenyzés, aztán szereznie kell egy kupás autót. Azt hiszem, ha megfelelő autót kapna, jól ellenne.”