Ayrton Senna után újabb Forma-1-es legenda, Niki Lauda pályafutásáról készülő film kerülhet hamarosan a mozikba. A Hollywoodban és Bécsben élő filmrendező-forgatókönyvíró, Peter Morgan személyesen kérte fel a háromszoros osztrák világbajnokot, hogy közreműködjön a forgatókönyv megírásában, amire Lauda igent mondott.

Ferraris karrierje csúcsán Lauda legnagyobb riválisa az angol James Hunt volt, aki a McLarennel versenyzett. Lauda nagy előnnyel vezette az 1976-os bajnoki pontvadászatot, amikor súlyos balesetet szenvedett a Nürburgringen. Az osztrák felépült súlyos égési sérüléseiből, hat héttel később visszaült a Ferrariba, de az idény utolsó futamán, Fudzsiban nem vállalta a veszélyeket az esős versenyen, így Hunt egyetlen ponttal megelőzte. Ez a drámai szezon állna Morgan filmjének középpontjában.

“Abban az időben Hunt és én domináltunk a Forma-1-ben. Hunt a szó legszorosabb értelmében vett riválisom volt, valahogy mégis őt kedveltem legjobban, noha mindannyian egoisták voltunk” – idézi fel az 1976-os évet Niki Lauda.

Niki Lauda (balra) és James Hunt (középen) a dobogón, 1976-ban

Niki Lauda (balra) és James Hunt (középen) a dobogón, 1976-ban

Niki Lauda (balra) és James Hunt (középen) a dobogón, 1976-ban


A playboyként ismert James Hunt (aki versenyzői pályafutása után, Lauda mostani munkájához hasonlóan a BBC Forma-1-es szakkommentátoraként dolgozott) szívrohamban hunyt el 1993-ban, mindössze 46 évesen.

Lauda a Motorsport-Total honlapnak elmondta: Peter Morgan személyesen kérte fel, hogy segítsen a film forgatókönyvének megírásában. “Amikor felhívott, azt feleltem: alapvetően rendben van, csináljuk! Azóta kétszer-háromszor találkoztunk, de a munka nagy része még előttünk van. Az én feladatom, hogy minden érdekes információt megosszak Peterrel, amire azokból az időkből emlékszem.”

Peter Morgan két Oscar-díj jelölést jegyez filmrendezőként, A királynő, illetve a Frost/Nixon című filmjeivel.