A török sajtó egy héttel ezelőtt a Török Nagydíj szervezésében érintett egyik tisztviselő szavai alapján világgá kürtölte, hogy az idei lesz az utolsó verseny Isztambulban, miután a Bernie Ecclestone által a jövő évtől ajánlott szerződéshosszabbítás megduplázott rendezési díjának kifizetését elutasította az illetékes minisztérium.

Az F1 ura két napja azt mondta, hogy a még reméli, hogy lesz valami megoldás, és most a már említett illetékes, az isztambuli kereskedelmi kamara vezetője is arról beszél, hogy még nincs minden veszve.

“Az idei év sorsfordító a Török Nagydíj jövőjét illetően. A mostani tárgyalások eredményén múlik, hogy folytatódik-e a rendezvény vagy sem. Egyelőre egyik fél sem jelentett be hivatalos álláspontot. Pillanatnyilag csak annyit mondhatunk, hogy Ecclestone úr ragaszkodik a 26,5 millió dolláros éves díjhoz, a török kormány pedig nem fogadta pozitívan ezt az ajánlatot” – mondta Murat Yalcintas az Autosportnak.

“Lehetetlen pontos határidőt mondani a döntésre, mert az F1-es versenynaptárt is más és más időpontban hozza nyilvánosságra a FOA (az F1-et szervező cég). De úgy becsüljük, hogy augusztus és szeptember környékén lesz hivatalos. A jelenlegi bahreini problémákat is figyelembe véve a tárgyalások a nyár végéig folyhatnak.”

Yalcintas szerint az F1 ha nem is jelentős mértékben, de hasznot hoz Törökországnak, ezért elsődleges érdek a verseny rendezésének folyamatossága.

“Törökországban jó néhány globális jelentőségű rendezvény volt már az elmúlt 30 évben, jól tudjuk, hogy az ilyen események tekintetében fontosabb a folyamatosság, mint az új rendezvények beiktatása. Ami a gazdaságot illeti, az F1 főképp a szomszédos országokból, Bulgáriából, Görögországból vonzza a látogatókat, de egyéb európai országokból is jönnek. Azt viszont nem lehetne azért kijelenteni, hogy létezik az F1-re épülő gazdaság.”