A február elején súlyos ralibalesetet szenvedett Robert Kubica első ízben adott hosszabb interjút, a Renault a csapat oldalán tette közzé a beszélgetést.

Helló mindenki, itt vagyok! Bocsánat a hosszú hallgatásért, de inkább várni akartam addig, amikor  végre pozitív híreket közölhetek. Először is szeretnék hatalmas köszönetet mondani a szurkolóimnak, egyszerűen hihetetlenül viselkedtek a balesetem óta. Szó szerint elárasztottak a levelek és a különböző ajándékok, és még most is érkeznek. Szeretnék köszönetet mondani az F1-es világ szereplőinek is, akik ilyen-olyan módon kifejezték aggodalmukat! – üzente a lengyel, mielőtt a kérdésekre válaszolt volna.

Robert, 10 héttel a baleset után – hogy érzed magad?
Robert Kubica: Már sokkal jobban. A gyógyulásom jó irányba tart, az erőm és a testsúlyom napról napra gyarapszik, hamarosan el is hagyhatom a Santa Coroa kórházat.

Pontosan mikor?
RK: Még nincs pontos dátum, de remélem, hogy valamikor 10 napon belül.

Mennyire tudod mozgatni a sérült kezedet?
RK: A kézmozgásom még elég korlátozott, de ez normális ebben a helyzetben, hiszen a kapcsolódó karizmok még mindig gyengék a hosszú ideig tartó mozdulatlanság miatt. De napról napra jobb a helyzet.

Beszélnél egy kicsit a rehabilitációs programról?
RK: Amikor elhagyom a kórházat, egy kis pihenésre hazamegyek Monacóba. Utána átköltözöm Dr. Ceccarelli (a Renault csapatorvosa) olaszországi intézményébe, ahol megkezdődik a rehabilitációs munka és az előzetes könnyű edzés. A javulás sebességétől függően aztán a két program  fokozatosan átfordul.

A szurkolói reakciók elképesztőek voltak – segítette ez a gyógyulásodat?
RK: Be kell vallanom, hogy egészen magával söprő volt, és igen, nagyon sokat segített. Igazán nem gondoltam, hogy ennyi szurkoló szorít nekem. Nagyon jól esik és megígérhetem nekik, hogy amikor visszatérek, mindent beleadok a kedvükért!

Rendszeres kapcsolatot tartottál a csapattal?
RK: Persze, természetesen. Különösen, amióta elindult a szezon, folyamatosan tájékozódtam a mérnökeimtől a versenyhétvégékről. Elküldik a versenyjelentéseket, így teljesen naprakész és tájékozott vagyok, ugyanúgy, mintha ott lennék a pályán. Eric Boullier-vel is folyamatosan kapcsolatban állunk, követi az állapotom alakulását.

Láttad az eddigi futamokat? Mit gondolsz az idényről és Renault eddigi teljesítményéről?
RK: Igen, néztem őket, és nem kétséges, hogy erősen indult a szezon. Már a februári teszten tapasztaltam az autó potenciálját, ami igazolódott is. Szokás szerint most az lesz a legfontosabb, hogy Enstone-ban folyamatos fejlesztésekkel tartsák szinten a versenyképességet. A srácok nagyszerű munkát végeztek ezzel az autóval és biztos vagyok benne, hogy továbbra is fejlődni fog a csapat.

Végezetül mit üzennél az F1-es szurkolóidnak?
RK: Hát, addig is élvezzék az F1-et, amíg én nem vagyok ott, ami pedig engem illet, a velem történteket felhasználva igyekszem a lehető legjobb formában visszatérni.