F1: A Lotus már a nagyokkal játszott 2 A tavaly bemutatkozott három újonc csapat közül egyértelműen a Lotus volt a legerősebb 2010-ben, az alakulat ezért az idei évre már a középmezőnybe való betörést tűzhette ki célul. A megvalósulás a harmadik futamra jött össze, a 16. helyen beérő Heikki Kovalainen maga mögé utasította a sauberes Sergio Perezt – igaz, a mexikói bokszutca-áthajtásos büntetést is kapott – és a williamses Pastor Maldonadót is.

A Lotus ugyan tavaly végzett már magasabban is, de a csapat egyértelműen eddigi legerősebb versenyeként értékelte a Kínai Nagydíjat.

“Ez az eddigi legjobb teljesítményünk. Nem a legjobb helyezésünk, de ma két középmezőnybeli autót is megvertünk tiszta versenyben, szóval nagyon elégedett vagyok a saját és az egész csapat szereplésével! Tudtuk, hogy a tegnapi hűvösebb időben küszködni fogunk, de ma melegebb volt, számítottunk rá, hogy a futamon megmutathatjuk az autó tempóját. Még javítanunk kell az autó hűvösebb körülmények közti teljesítményét, de innen már csak előre haladunk!” – mondta Kovalainen.

Bár Jarno Trulli csak a 20. lett, a csapatfőnök, Tony Fernandes kiemelte, hogy az olasz leggyorsabb köre erősebb volt, mint Fernando Alonsóé, a maláj üzletember az is kijelentette a verseny után, hogy már “érzi a pontok szagát”. A technikai főnök, Mike Gascoyne szintén nagyon elégedetten summázta a napot.

“Nagyon jó érzés, hogy két középmezőnybeli autót győztünk le a pályán a tempónak és a stratégiának köszönhetően és bizonyítottuk, hogy felszámoltuk a hátrányunkat a régiekhez képest. Mindkét pilótánk jól rajtolt, a magasabb aszfalthőmérséklet miatt pedig sejtettük, hogy jó lesz a versenytempónk és így is volt.”

“Sikerült két bokszkiállást tartanunk, így több autót is átugrottunk, ez volt az eddigi legerősebb F1-es versenyünk. A tetejébe csak egyetlen kört kaptunk, azt is csak a futam végén. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra” – magyarázta a mérnök.