Montezemolo eddig ellenállt a turbulens olasz politikai élet nyomásának, hárította az ilyen jellegű felkéréseket. A Gazzetta dello Sport kedvéért azonban eljátszott a gondolattal: mit tenne, ha ő lenne Olaszország következő köztársasági elnöke?

“Hogy én, mint politikus? Igen, de csak, ha Alonso lenne a miniszterelnök” – vágta rá az újságíró felvetésére a Ferrari vezére. Montezemolo azt is megindokolta, miért éppen a spanyolt tartaná megfelelőnek erre a szerepre. “Őt nevezném ki, mivel neki van a legerősebb karaktere, mindig optimista, ugyanakkor realista is.”

Arra a kérdésre, kiket nevezne ki Alonso mellé a kabinetbe, a Ferrari első embere azt válaszolta: “Vettelt, mert okos és gyors; Rosberget, mert képes maga mögött tartani Schumachert; Perezt a tehetsége miatt, és Hamiltont, mert ő egy nagy bajnok.”

Érdekes, hogy másik pilótáját, Felipe Massát kihagyta a felsorolásból. A brazil szerződése az év végén kifut a Ferrarinál, és egyre több jel utal arra, hogy az istálló nem kíván hosszabbítani a 2008-as bajnoki ezüstérmessel.

Nem feledkezett viszont meg az F1 legendáiról. “Laudát is bevenném, mert sosem fizet semmiért, még egy italért sem. Schumachert, mert sohasem adja fel, és Sennát is, mert a halála előtt azt mondta nekem: álma, hogy egyszer világbajnokságot nyerjen a Ferrarival.”

A Ferrari-vezér a hétvégi Kínai Nagydíjról, a Scuderia esélyeiről is beszélt. “Némi előrelépést várok, de egy hét alatt nehéz lesz mindent jóra fordítani.” Nem mulasztotta el kritizálni a technikai fejlesztésekben lassan elvesző Forma-1-et sem. “Az isten szerelmére, mi kocsikat építünk, nem repülőgépeket vagy műholdakat!” – célzott a mindent felülmúló fontosságú, de kevés gyakorlati hasznot hozó aerodinamikai fejlesztésekre.

Montezemolo azt szeretné, ha a szövetség újra engedélyezné a szezon közbeni tesztelést, “hogy ezzel is segítsük a fiatal tehetségek és a biztonság fejlődését”. Végül Alonso és Hamilton malajziai ütközéséről szólva odaszúrt az FIA-nak: “Nem lenne szabad túlreagálni a dolgokat; ez egy nagyszerű csata volt kettejük közt”.