A Forma-1 indiai csapata, a Force India komolyan veszi hazája képviseletét, az alakulat “Hunt for 1 from a Billion”, azaz kb. vadászat egyre a milliárdból néven utánpótlásprogramot indít, amelynek keretében a következő indiai F1-es pilótát keresik.

A programban a nyár folyamán hét indiai helyszínen 14-17 év közötti jelentkezők ezrei tehetik magukat próbára gokartokkal. A hét helyi fordulóról egyenként a legjobb 14-14 ifjonc jut tovább valamint még két “szabadkártyás” versenyzőpalánta, ezzel kialakul majd az országos döntő 100 fős mezőnye.

A szeptemberben Indiában megtartott országos döntő tíz legjobbja ezután a csapat központjába, Silverstone-ba utazik majd, ahol egyhetes intenzív tréning keretében vezetéstechnikai, biztonsági, versenyszimulációs és kommunikációs oktatáson, erőnléti edzéseken vesznek részt, és természetesen gokartokkal valamint formaautókkal is versenyeznek a brit pályán.

A szakértői zsűri a silverstone-i héten összességében legjobban teljesítő három fiatalt díjazza majd: a 3. gokartos versenyzési lehetőséget kap egy ázsiai sorozatban, a 2. helyezett egy rangos indiai versenysorozatban élvezi majd a Force India támogatását, míg a legígéretesebbnek ítélt ifjonc valamelyik brit formaautós szériában indulhat a következő évben, és ha jól szerepel, a csapat egészen az F1-es versenyzéshez szükséges szuperlicensz megszerzéséig vezeti majd.

A nyerteseket az idén bemutatkozó, október végén rendezendő első Indiai Nagydíjon mutatják be. A tervek szerint a Force India versenyzői akadémiája a 2011-12-es első kör után 2013-ban újabb tehetségek felkutatását kezdi meg.

“A Force India Akadémiát azért alapítottuk, hogy a tehetséges, de megfelelő lehetőségekkel eddig nem rendelkező indiai fiatalok is megmutathassák magukat. Remélem, hogy az akadémia valóban lehetőséget nyújt majd a tehetséges és eltökélt indiaiaknak a kiemelkedésre, hogy azután a megfelelő mederben hosszú távon terelgethessük őket. Ha az akadémiának sikerül egy indiai pilótát az F1-be juttatnia, már megérte az erőfeszítés” – magyarázta a Force India tulajdonos-főnöke, Vijay Mallya.