A Forma-1-es csapatok érdekegyeztető és -védelmi szervezete, a FOTA Sepangban tartotta idei első szezon közbeni ülését. Az összejövetelen tisztújítást is rendeztek.

A FOTA elnöke a McLaren-főnök, Martin Whitmarsh maradt, de az alelnöki posztot a ferraris Stefano Domenicalitól a renault-s Eric Boullier vette át, míg a technikai munkacsoport éléről távozott Ross Brawn, akit a ferraris Aldo Costa pótol. A sport munkacsoport vezetését a Red Bull-os Christian Horner megtartotta.

“A FOTA-t a csapatok alapították, de tulajdonképpen autógyártók álltak mögöttük. Pár év alatt ez drámai módon megváltozott, a többség mára független, privát csapat. Egyértelműen fontos szereplői vagyunk a show-nak és a politikai játszmából is jobban kivehetjük a részünket, hogy közösen a csapatok legjobb érdekeiért dolgozzunk” – mondta Boullier.

Az elnöki széket megtartó Martin Whitmarsh a további költségcsökkentések, az ezt szabályozó RRA kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta új ciklusa elején:

“Az F1-nek szüksége van erre. Nem kell messzire menni a paddockban, hogy rájöjjünk, ha nem folytatjuk a kiadások leszorítását, akkor gondok lesznek. Páran mondhatjuk azt, hogy egyelőre ez nem elsődleges, de ha így teszünk, egyszer csak nem lesz ki ellen versenyeznünk. Ilyen egyszerű ez.”

“Tulajdonképpen a nagyobb csapatok vállalták a nagy terhet, dolgoztak sokat, de ez sem elég. A verseny egyre szorosabb, de el kell érnünk, hogy a vállalt korlátozások egyre nagyobb kört fedjenek le” – utalt az RRA kiterjesztésére a McLaren-főnök.