Lewis Hamilton Maláj Nagydíja az első kemény keverékű gumiszett feltétele után elindult a lejtőn, az addig talán még a győzelemre is esélyes mclarenes szenvedni kezdett, lelassult, az üldözői utolérték, a leintésre a hetedik helyig csúszott vissza.

Mások mellett a ferraris Fernando Alonso is támadta egykori csapattársát, de a spanyol Ferrariján elromlott a mozgó hátsó szárny, így a kézen fekvő hely, a célegyenes helyett a kanyarokban próbálta meg megelőzni Hamiltont, az egyik kísérletnél azonban ráfutott a McLarenre, az első szárnya is megsérült.

A versenybírók a leintés után vizsgálat alá vonták az esetet, mindkét pilótát meghallgatták, végül úgy döntöttek, hogy Hamilton a szabályosnál többször váltott irányt védekezés közben, ezért a mclarenes 20 másodperces időbüntetésben részesült. Hamilton tavaly ugyanitt már kapott figyelmeztetést ugyanezért, a stewardok akkor úgy látták, hogy a célegyenesben Vitalij Petrov előtt manőverezett sportszerűtlenül a 2008-as bajnok. 

Alonso sem úszta meg, a ráfutásért, “elkerülhető baleset okozásáért” őt is 20 másodpercces büntetéssel sújtották.

A büntetéssel Hamilton további egy helyet csúszott hátra, Kobajasi Kamui mögött a nyolcadik lett a futamon, Alonso helyezésén nem változtatott a pluszidő.

A két pilóta tudomásul vette a versenybírók döntését.


“Tudtam, hogy meg fognak büntetni, nem lepett meg. Voltam a stewardoknál, szóval számítottam rá. Csak egy hely, ettől már nem nagyon érzem magam rosszabbul a hétvégét illetően. Ilyen a versenyzés, nem fogok vitatkozni a büntetéssel. Egynél többször nem válthatok irányt. Hogy veszélyes volt-e? Szerintem nem, de ez a szabály. Ami Fernandót illetni, nekem jött, 20 másodpercet kapott ő is, de igazából ez semmi hatással nincs rá. Nem egészen büntetés, de ez van, ilyen a versenyzés” – mondta Hamilton.

“A helyezésem nem változik, szóval nincs tragédia. Úgyis csak hatodik lettem, ez meg versenybaleset volt. Próbáltam előzni, összeértünk és sajnos eltört az első szárnyam. Ki kellett állnom, elúszott a dobogó esélye” – magyarázta Alonso, aki nem látta hibásnak egyiküket sem.

“A stewardok beidéztek, hogy meghallgassák a véleményünket, a döntés pedig ez lett. Nem mi döntünk, nincs mit mondanunk az ítéletről. Mi próbálunk versenyezni, élvezni a futamot, remélhetőleg legközelebb mindketten baj nélkül érünk célba!” – tette hozzá.

A futambeszámoló itt olvasható.

A Maláj Nagydíj büntetéssel korrigált végeredménye