Felipe Massa azért (is) szeretne jól szerepelni a hétvégén Malajziában, hogy tisztelegjen a család barátja, Gustavo Sondermann emléke előtt. Sondermann a NASCAR-hoz hasonló brazil stockcar-bajnokság múlt vasárnapi futamán, Interlagosban szenvedett halálos balesetet, amikor pick-upja a korlátnak ütközött az esős versenyen.

“Jól ismertem Gustavót, az apja és az én apám régi barátok. Hatalmas fájdalmat érzek az elvesztése miatt, gondolatban folyton vele és a családjával vagyok. Szép lenne, ha vasárnap sikerülne egy nagyon jó eredményt elérnem Malajziában” – mondta a Ferrari versenyzője.

Gustavo Sondermann balesete

Korábban Jarno Trulli is hasonlóra készült, éppen Sepangban. 2005 márciusában meghalt Dino Toso, aki Jarno közeli barátja, korábban pedig a versenymérnöke volt a Jordan csapatánál. Trulli második lett a Toyotával Malajziában, és a dobogón az ég felé mutatva, kupáját a magasba tartva emlékezett barátjára

Tavaly Vitalij Petrov is fekete karszalaggal versenyzett a Maláj Nagydíjon. A Renault orosz pilótája így tisztelgett az egy héttel korábbi, a moszkvai metróban végrehajtott terrortámadások halálos áldozatai előtt.

Fernando Alonso a 2007-es Francia Nagydíjon húzott fekete karszalagot, miután előző este lezuhant egy helikopter, amelyen az akkori McLaren-menő versenyzőcipőjét szállító cég egyik vezetője (a spanyol pilóta barátja) is utazott, aki életét vesztette.

A Ferrari a gyász jeleként kétszer is feketére festette F1-es autói orrát. Először 2001-ben, Monzában, a New York-i World Trade Center elleni terrorista merényletek áldozatainak emlékére; majd 2006-ban Bahreinben, II. János Pál pápa halálát követően.