A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke a Financial Timesnak adott interjújában pár napja arról beszélt, hogy az Európai Unió felkérésére a szervezet egy elektromos autók versenyeztetésére szervezett szériák létrehozására. Jean Todt elmondása szerint már tavaly decemberben tárgyalt az Európai Bizottság ipar- és vállalkozásügyi biztosával, Antonio Tajanival.

“Amint lehetséges, szeretnénk létrehozni az új energián alapuló új sorozatokat. A világon mindenfelé szeretnénk megszervezni” – mondta Todt, aki akár a 2013-as indulást is lehetségesnek tartja.

Az FIA-elnök már többször hangsúlyozott zöld hozzáállásával összhangban lévő kezdeményezés keretében túraautó-, gokart- és formaautós szériák is indulnának, az utóbbi akár az F1 kísérősorozataként.

Az elmúlt években az EU-tól és az FIA-tól függetlenül voltak már kezdeményezések az zöld/elektromos autóversenyekre, a francia jégversenyen, az Andros Trophy-n létezik elektromos kategória, 2008-tól a holland Formula Zero széria próbálkozott üzemanyagcellás gokartokkal, a francia Formulec pedig a Brawn GP-vel közösen az elmúlt két évben fejlesztett egy elektromos formaautót, az EF01-est, amely nagyjából Forma-3-as teljesítményre lehet képes.

Míg Jean Todt elképzeléseibe kiválóan illeszkedik az elektromos autós versenyzés, úgy tudni, az F1 ura, Bernie Ecclestone nem rajong az ötletért.