A 2009 végére mélypontra került Renault 2010-ben új vezetéssel és Robert Kubicával megerősítve vágott neki az idénynek, az eredmény pedig meg is látszott, a lengyel nemegyszer az élmenők bajszát húzgálta.

A 2011-re a sportkocsigyártó Lotusszal szövetkezett enstone-i alakulat főnöke, Eric Boullier már a futamgyőzelmeket tűzte ki célul, Kubica pedig ugyanezt várja.

“Bízom benne, hogy 2011 jó idény lehet, mert a tél folyamán a csapat stabilabb pénzügyi háttérrel és vezetés alatt dolgozott, mint egy éve. Eric Boullier azt mondta, idén futamgyőzelmeket vár az autónktól – pontosan így vagyok ezzel én is!” – mondta Kubica a Forma-1 hivatalos oldalának, hozzátéve, hogy a Lotus beszállása szerinte nem jelent zavart.

“Hát 2009-ben még nem a Renault-nál versenyeztem, a változások pedig még a télen, az én igazi munkám előtt zajlottak. Akkor alaposan átalakult a tulajdonosi háttér, de a csapat magja gyakorlatilag változatlan maradt. Én úgy tudom, hogy most is ugyanez történik csak.”

Bár a mezőny egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon, Kubica eddig mindössze egy futamot nyert, de azt mondja, nem bánkódik, amiért még nem lett világbajnok.

“Nem vagyok csalódott, mert nagyon jól tudom, hogy a cím megnyeréséhez sok körülmény kedvező együttállása kell. Kicsit olyan ez, mint a sebességváltó: ha csak az egyik fokozat nem működik rendesen, akkor a teljes mechanizmus összeomlik vagy legalábbis nem lesz tovább versenyképes.”