A Dél-Afrikai Köztársaság 1967 és 1985 között, majd 1992-93-ban rendezett korábban Forma-1-es világbajnoki futamokat a Johannesburg melletti Kyalamiban. Az elmúlt két-három évben többször is felmerült az F1-ből napjainkban egyedüliként hiányzó kontinens visszatérése, de eddig egyetlen projekt sem jutott tovább a tervezgetésnél.

A tavaly az országban tartott foci-vb után megint lendületet kapott a szervezkedés, és bár az FiA-elnök Jean Todt nem hisz benne, Bernie Ecclestone pár hónapja újra felvetette az afrikai verseny tervét. A friss hírek szerint Ecclestone most újabb megkeresést kapott Dél-Afrikából, a Cape Town Grand Prix Bid Company a korábbi helyszín helyett egy fokvárosi utcai pálya terveit próbálja eladni az F1 urának.

Az új pálya építésénél jóval gazdaságosabb utcai versenyhelyszín Fokváros Green Point kerületében futna 5,3 kilométer hosszúságban, érintve a foci-vb-n több meccsnek otthont adó stadiont és az óceánpartot is.

“A Green Point ideális egy utcai pálya számára, mert ahogy Monacóban, nálunk is sok szép látványosság van azon a környéken. Szóval Monaco a francia riviéra, nekünk pedig lehetne egy afrikai riviéránk Fokvárosban” – mondta a szervezőcég szóvivője a Cape Argus című lapnak.

“Az első becsléseink szerint egy új pálya építése 140 millió dollárba kerülne, míg a létező infrastruktúra FIA-standardra fejlesztése körülbelül 1,5 milliót igényelne” – tette hozzá.