Paul di Resta nem akármilyen rokoni háttérrel érkezett a Forma-1-be, az IndyCar-legenda Dario Franchitti egyik unokatestvére. Évek óta nagy tehetségként emlegetik a skótot, aki 2006-ban megnyerte a Forma-3 Euroseriest, majd a DTM-be igazolt. A Mercedes csapott le rá, a stuttgartiak minden fronton igyekeztek egyengetni útját.

Di Resta már első idényében villantott a DTM-ben: a Mercedes előző évi modelljével gyorsan összehozott egy dobogós helyet, majd a harmadik versenyen történelmet írt. Második helyen ért célba, ezzel átvette a vezetést összetettben, a sorozat történetének legfiataljabbjaként és első olyanként, aki előző évi konstrukciót vezet. 2008-ban második helyen zárta a bajnokságot, 2009-ben harmadik lett, az aranyérem 2010-ben jött össze.

2008 őszén már McLarent tesztelhetett, 2009 decemberében a Force Indiát próbálhatta ki. 2010-ben már a csapat tartalékosa volt, olykor a pénteki szabadedzéseken is lehetőséget kapott. Tulajdonképpen senkit nem lepett meg a Force India azzal, hogy 2011-re főállásúként szerződtette, a skót pedig remek eredményekkel hálálta meg a bizalmat. A szezon első felében tapasztalt csapattársánál, Adrian Sutilnál is jobb volt, végig hiba nélküli, stabil teljesítményt nyújtott. Fel sem merülhetett, hogy Nico Hülkenberget esetleg az ő kárára léptetik elő.