Éveken keresztül kopogtatott a Forma-1 ajtaján Pastor Maldonado, 26 éves koráig kellett várnia arra, hogy végre lehetőséghez jusson. Hála (főleg állami tulajdonban lévő) szponzorainak, a Williams a venezuelai pilótára cserélte Nico Hülkenberget a 2011-es idényre. Maldonado sokáig gokartozott, első komolyabb nemzetközi sikereit 2004-ben, a Forma-Renault sorozatban ünnepelhette. Itteni teljesítménye elegendő volt ahhoz, hogy novemberben tesztelhesse a Minardit.

Nem hiányzik a botrány sem Maldonado pályafutásából: 2005-ben, a Renault World Series monacói állomásán hiába lengették neki a figyelmeztető zászlókat egy balesetnél, a venezuelai nem lassított és súlyosan megsebesített egy pályabírót. Négy versenyre tiltották el. 2007-ben igazolt Maldonado a GP2-be, ahol negyedik próbálkozásra bajnok lett. Már 2010 előtt is csillogtatta tehetségét, különösen Monacóban: az utcai jellegű pályákat kifejezetten kedveli a dél-amerikai.

Maldonado mindössze egy pontot szerzett a csapat történetének leggyengébb autójával 2011-ben, attól azonban a vele együtt járó szponzormilliók miatt nem kellett tartania, hogy megköszönik munkáját. 2012-ben hozzá hasonlóan “fizetős” csapattársa lesz Bruno Senna személyében.