Bernie Ecclestone és Róma polgármestere hosszú hónapok óta dolgoznak azon, hogy az olasz főváros is rendezhessen futamot. Egy ideig afféle rivalizálás is ment a két olasz helyszín, Róma és Monza között, előbbi azonban most már kész kedvezményeket tenni a legendás pálya számára.

Az első római futamot 2013 augusztusában rendeznék, de veszélyezteti a versenyt az a javaslat, amelynek értelmében egy ország csak egy nagydíjat rendezhet. Amennyiben ez bevezetésre kerül, Róma polgármestere kész lemondani nagyszabású terveiről.

“Ha választani kell a két verseny közül, visszalépünk, mert teljes mértékben igaz, hogy az Olasz Nagydíjnak Monzában a helye” – nyilatkozta Gianni Alemanno római polgármester. “Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy a két verseny egymás mellett is megfér.”

“Két külön dologról beszélünk, egy pálya- és egy utcai versenyről. Mindkettő elférne a naptárban, egymást támogatná a két viadal. Megérik a fáradozást a római verseny tervei, mert a futam növelné a turisztikai bevételeket és még nagyobb nemzetközi figyelmet irányítana egész Olaszországra.

Monzában örülnek a fejleményeknek. “Értékeljük Alemanno szavait, amelyek rámutattak, hogy Róma kész visszalépni Monza kedvéért” – nyilatkozta a helyi tanácselnök Manfredi Palmeri. “Ez a megszólalás segít a helyzet egyértelműsítésében, nagyon fontos a végső döntés szempontjából. Most azokon a sor, akik szerint mindkét futam megvalósítható Olaszországban.”