Az F1-ben 2011-ben a Bridgestone-t váltó Pirelli a múlt héten Bahreinben zárta le idei tesztprogramját, amelynek keretében – nem számítva a csapatok abu-dzabi tesztjét – Jerezben, Barcelonában, Monzában, a Paul-Ricardon és a közel-keleti helyszínen összesen több mint 10 ezer kilométert futtatta a jövő évre fejlesztett gumijait.  

Bár a bahreini munkát homokvihar hátráltatta, a két hivatalos tesztelő, Romain Grosjean és Pedro de la Rosa összesen 3000 km-t tett meg a sivatagi pályán, ahol mind a gumik szerkezetét, mind a keverékeket tovább finomították.

“Azt hiszem, ebből is látszik, hogy bárhol is legyünk a világban, az időjárás mindig kiszámíthatatlan” – utalt a homokviharra a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery. “De maga a Forma-1 is a kiszámíthatatlanságról szól, mi pedig gyorsan reagáltunk a változó körülményekre, meghosszabbítottuk a tesztet.”

“A pluszidőben talán még egy kicsit többet is tudtunk dolgozni az eredetileg tervezettnél, szóval végül jól alakult minden. Végigvettük a teljes száraz arzenálunkat, a csapatunk elkötelezettségét és képességeit dicséri, hogy alig öt hónap alatt, az első tesztünktől mostanra idáig jutottunk.”

“Két pilótát küldtünk pályára, hogy kétszeres visszajelzést kapjunk, a haladásunkat hangsúlyozza, hogy mindketten ugyanazokat a pozitívumokat nyilatkozták a teszt végén. Van még munkánk, de bizakodva indulunk neki 2011-nek” – magyarázta a pirellis főnök.

Az olasz gyártó január 9-10-én Bahreinben folytatja a tesztelést, majd egy héttel később Abu-Dzabiban dolgozik tovább, mielőtt februárban már a véglegesnek szánt abroncsokat átadja a csapatoknak.