Az idén bemutatkozott, a maláj üzletemberhez, Tony Fernandeshez köthető újonccsapat engedélyt kapott a Lotus márka szintén maláj állami hátterű anyacégétől, a Protontól, hogy a Lotus Racing nevet használhassa 2010-ben.

A kiscsapat sokak rokonszenvét elnyerve teljesített első évében, és 2011-ben a Lotus-örökséget még a korábbinál is jobban hangsúlyozandó az eredeti Colin Chapman-i “Team Lotus” néven kívánt indulni. Közben azonban Kuala Lumpurban is fordult a széljárás, úgy tűnik, a sportkocsigyártó Group Lotus vezetését nemrég átvevő egykori Ferrari- és Red Bull-marketingember, Danny Bahar kívülről igen merésznek tűnő terveivel meggyőzte a Protont, hogy inkább az ő F1-es projektjét támogassák, ezért az anyacég eltiltotta a Lotus Racinget a patinás név bármilyen felhasználásától.   

Mivel Tony Fernandesék a Team Lotus nevet az 1994 végén összeomlott F1-csapat jogutódjától vásárolták meg, ezért a kiscsapatnál egyelőre nem akarnak meghátrálni, hiába szeretné a Group Lotus a Lotus nevet a mai Renault-csapat főszponzoraként megforgatni az F1-ben.

Fernandesék az FIA által két napja nyilvánosságra hozott 2011-es nevezési listán is Team Lotusként szerepelnek, és hangsúlyozzák, hogy készen állnak a harcokra:

“A közvélemény támogatása láttán meghoztuk a döntést: ragaszkodunk a Team Lotushoz. Biztosan nagy csaták várnak ránk, de Hinghamben (az F1-csapat főhadiszállásán) mindannyian felszívtuk magunkat” – írta a Twitteren a csapatfőnök.