A Forma-1-es csapatok megegyezése nyomán 2017-ig terjedően rögzítették a sportág költségcsökkentési programját (Resource Restriction Agreemnet – RRA), igaz, egy kicsit lazítottak a korábbi feltételeken.

Bár az RRA pontos részletei nem nyilvánosak, a német Auto Motor und Sport információi szerint az eredeti, 2012-ig tartó egyezmény szerint a csapatok évi 40 millió eurót költhetnek külső szolgáltatásokra, az összeg 2011-re pedig 20 millióra csökkent volna, de az új változatban az összeget 30 millióra emelték. A csapatok létszámát 350 főben korlátozták, ez jövőre 280 főre csökkent volna, de ezen is emeltek egy kicsit, a limit így 315 fő lesz.

Az egyezmény a fentiek mellett számos más területen is tartalmaz korlátozásokat, többek között az utazó csapatok létszámát, a szélcsatornás és a számítógépes áramlástani szimulációs kísérletek, valamint a pályás teszteléseket illetően is köti a feleket.

“A jó hír az, hogy a csapatoknak sikerült megegyezniük az RRA kiterjesztéséről. Ezzel együtt történtek módosítások, amiket mindenki elfogadott. Némelyik területen szigorítottunk, másutt lazítottunk” – magyarázta a csapatok szervezetét, a FOTA-t vezető Martin Whitmarsh.

“Fennállt a veszélye, hogy nem sikerül hosszabbítanunk, de azt hiszem, a csapatok ésszerűen álltak hozzá a megegyezéshez és végül sikerült hosszú távra kiterjeszteni (az RRA-t)” – utalt a módosítások okára a McLaren-főnök.