Lewis Hamilton pocsék hétvégét élt meg Japánban, a monzai és szingapúri kiesései után Suzukában már az első szabadedzésen összetörte az autót, a második gyakorláson alig pár kört ment, az időmérőn pedig hiába szerezte meg a harmadik helyet, csak a nyolcadik rajtkockából indult, miután nem tervezett sebességváltó-csere miatt hátrasorolták.

A futamon aztán a friss alkatrész is megadta magát, elromlott a harmadik fokozat, így Hamilton örülhetett, hogy célba ért ötödikként. A korábbi éllovas mostanra 28 pontos hátrányba került a vezető Mark Webberhez képest, nem sok esélyt lát a bajnoki cím megnyerésére.

“A dobogós helyezések nem lesznek elegek. Győzelmekkel összejöhet, ha közben másoknak gondjai lesznek. De ha a Red Bull minden futamon célba ér, akkor sétagalopp lesz nekik” – mondta a helyzetről az angol.

Csapattársa, Jenson Button is úgy látja, hogy óriási előrelépésre van szükségük, mert a többiek esetleges hibáira nem lehet építeni a bajnoki sikert.

“Ha Koreában nem javulunk nagyot, nem kerülünk közel a Red Bullhoz, akkor szinte lehetetlen győznünk. Nagyon szeretném, ha nem a Red Bullok kiesésére vagy meghibásodására kellene építenünk, hanem küzdeni tudnánk ellenük. De ha olyan tempójuk lesz, mint itt volt, simán behúzzák.”

A Japán Nagydíj után 31 pontos hátránnyal az ötödik helyen álló címvédő ugyan nagyon nehéznek ítéli a helyzetüket, de azt mondja, még mindig bármi megtörténhet.

“Sokkal nehezebb a helyzetünk. Ha nem érjük be a Red Bullt Koreában, szinte lehetetlen. Sokan vannak az élen, mi pedig hátul, de mindent beleadunk. Nagyon sok új alkatrész került fel az elmúlt versenyeken az autónkra, de nem vagyunk elég gyorsak.”

“De furcsább dolgok is voltak már: amikor Kimi (Räikkönen 2007-ben) megnyerte a bajnokságot, eredetileg úgy tűnt, hogy Lewis lazán vinni fogja, talán csak két pontot kellett volna szereznie két futamon. Szóval fordulhat a kocka, de jobban szeretném, ha nem a Red Bullok kiesésére kellene számítanunk.”