Lewis Hamilton alaposan elrontotta pénteki napját Suzukában, a mclarenes az első szabadedzésen falnak csapta autóját, így két értékes órát veszített. Bonyolítja a helyzetet, hogy a 2008-as világbajnok éppen az új hátsó szárnyat törte össze, melyből nem hozott pótalkatrészt a csapat, így a második tréning végén a régi szárnnyal futotta a 13. helyet érő idejét.

“Az első szabadedzés első köreiben összetörtem az autót” – mondta Hamilton. “Csak a második gyors körömön voltam, valószínűleg túl hamar kezdtem túl keményen taposni a gázt. Nem vettem túl szélesre azt a kanyart, nem volt őrjítő hiba, de pont nagyon csúszós volt az a rész. Másoknak is voltak ott necces pillanataik, de megúszták, ilyen az élet.”

“Hihetetlen munkát végeztek a srácok a bokszban, hogy újraépítsék az autót, nagyon keményen kellett dolgozniuk, hogy legalább tíz percem legyen a második edzésen. Ilyen a McLaren: ha valaki padlóra kerül, a többiek mindent megtesznek azért, hogy felsegítsék. Délután a régi hátsó szárnnyal kellett mennem, így nincs sok információm az autóról, remélhetőleg az időmérőre és a versenyre lesz pótalkatrész. Azt mondják, a rossz dolgok hármasával jönnek, így Monza, Szingapúr és a mai nap után remélem, hogy a balszerencse-sorozatom véget ért.”

Nem egyszerű feladat, hogy Hamilton megkapja az új hátsó szárnyat, pénteken ugyan a McLaren elindított egy mérnököt Wokingból, kézipoggyászában a pótalkatrészekkel, de csak 21 órája van, hogy megtegye a 9000 kilométert Suzukáig, és így a csapat beleférjen a parc fermé-határidőbe. Csak kettő darabot vitt a McLaren Japánba az új hátsó szárnyból, az egyiket Hamilton, a másikat Jenson Button autójára szerelték fel, utóbbitól természetesen nem veszik el, ezért volt szükség az egyik gyári alkalmazott azonnali repülőre ültetésére.