A Renault idén bemutatkozott csapatfőnöke, Eric Boullier a Forma-1 hivatalos oldalának adott interjút. A csapatot figyelemre méltó sikerrel újjáépítő francia az eddigi tapasztalatokról és a célokról beszélt.

Boullier hangsúlyozta, továbbra is hisz benne, hogy az év végére megelőzhetik a Mercedes GP-t és megszerezhetik a konstruktőri 4. helyet. Az, hogy ehhez Michael Schumachert és a tavalyi bajnokcsapatot kell megverni, nem jelent számukra különbséget.

“Igen, közel járunk a célhoz. Az autó a szezon kezdete óta fejlődik, és bár minden tiszteletem a riválisoké, szerintem sikerülni fog. Nem számít, hogy Michael Schumacherék az ellenfelek. Mi is világbajnokok szeretnénk lenni valamikor, az nem számít, hogy kit győzünk le. A Mercedes az egyik utolsó autógyártó az F1-ben és a tavalyi címvédő, azért ez talán fűszerezi egy kicsit a dolgot.”

“A Forma-1-es csapatfőnöki munka pont olyan, mint ahogy vártam. Mindennapos küzdelem, teljes embert kívánó állás. A legfontosabb, hogy képes legyek egységet teremteni a csapatban, hogy mindenki a maximumot adja” – magyarázta a 36 éves szakember.  

Boullier-val természetesen a 2011-es pilótakérdést is körbejárták. A csapatfőnök hangsúlyozta, hogy Vitalij Petrov megtartása az elsődleges, de ezt csakis eredményekkel érdemelheti ki az orosz újonc.

“Vitalijnak bizonyítania kell az utolsó négy versenyen, hogy olyan versenyző, akivel 2011-ben elérhetjük a kitűzött céljainkat. Ha nem győz meg minket, nem ültetjük az autóba – ha igen, megtartjuk. Nem sietünk a pilótadöntéssel, de nem is várunk majd januárig.”

“Tudom, hogy egy orosz pilóta értékes, Oroszország fontos az F1-ben részt vevő összes cégnek. De az elsődleges mérce a teljesítmény, az útlevél csak utána következik. A teljesítmény egyértelműen a marketinglehetősége előtt áll, hiszen ha egy versenyző nem eredményes, a marketingértéke is korlátozott.”


Boullier újra elmondta azt is, hogy ha váltanak, mindenképpen szeretné személyesen felmérni a jelöltként felmerült Kimi Räikkönen motivációját, valamint azt sem zárta ki, hogy Adrian Sutillal vagy Nick Heidfelddel tárgyaljanak, azt azonban kiemelte, hogy az utóbbi pilótánál nem játszik majd szerepet a korábbi pirellis tesztelői munkája, ugyanis szerinte az olasz gyártó minden csapatot ellát majd a megfelelő információkkal.
 
Kérdésre Boullier elmondta, hogy Robert Kubica véleményét is kikérik majd a jövő évi csapattársát illetően: “Fontos, hogy jó légkör legyen a csapatban, mert ez is része a sikeres csomagnak. Megkérdezem majd Robert véleményét, de a döntést mi hozzuk meg. A csapat és nem Robert igénye alapján választunk majd pilótát.”