Bernie Ecclestone először 2007-ben vetette fel, hogy a pontok helyett a győzelmek száma, az azokért kiosztott aranyérmek – döntetlen esetén pedig második, harmadik stb. helyezések – alapján kellene világbajnokot avatni, majd az elmúlt években tovább lobbizott, olyan “sikeresen”, hogy az éremrendszert 2009-re be is vezette az FIA, azonban a csapatok ellenállása miatt alig pár nappal később vissza is vonták azt.

Bár az aranyérmes rendszer a kukába került, a csapatok végül úgy döntöttek, hogy valóban növelni kellene a futamgyőzelem értékét, ezért a 2003-tól használt 10-8-6-5-4-3-2-1-es rendszer helyett az idei évre a 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1-es szisztémát javasolták, amit az FIA el is fogadott. Bernie Ecclestone szerint az idei módi pont olyan rossz, mint a korábbi, ezért újra az éremrendszer mellett kampányol.

“Ha megnézzük a pontrendszert, semmi különbség. A régi változat mellett is ugyanez lenne az állás, ez így elég fura. Talán most ráébrednek és elgondolkodnak az aranyérmes rendszeremen. Marknak (Webber) most négy aranya lenne, két másiknak (Hamilton és Alonso) három, a bajnoki harc egészen az utolsó pillanatig tarthatna” – magyarázta az F1 ura Szingapúrban, hozzátéve, hogy szerinte ezúttal már a csapatok is elfogadhatják az elképzelést.

A hétvégi nagydíj győztesére Ecclestone nem akart tippelni, de a kisember szerint a Red Bull a fő esélyes az utcai pályán.

“Azt hiszem, akárki is nyer, jobb helyzetbe kerül. Igazán nem szeretném megmondani, hogy szerintem ki győz, de nyilván Marknak jók az esélyei, a Red Bull szerintem gyors lesz, szóval az ő pilótáik a favoritok.”