A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly negyedszázados szünet után indította újra a Forma-2-es sorozatot. A széria autói a Williamstől kerülnek ki, a mindenkori bajnokot pedig egy Forma-1-es teszttel is jutalmazza a grove-i csapat.

A 2010-es F2-es szezon a valenciai Ricardo Tormo pályán zárult a hétvégén, ahol az idény során összesen hat futamgyőzelmet szerző Dean Stoneman megnyerte a bajnoki címet. A 20 éves angol amellett, hogy automatikusan Forma-1-es versenyzésre jogosító szuperlicencet kap, természetesen részt vesz majd az F1-esek novemberi utánpótlástesztjén is, ahol a Williams autóját vezeti.

“Még csak most kezdem felfogni. Mindig a Forma-1-be szerettem volna eljutni, ez pedig egy lépéssel közelebb juttat hozzá. Nem tudom, mire számítsak, de mindenképpen fantasztikus lehetőség, hogy a Williams F1-es autójával tesztelhetek, remélem, bizonyítok majd. Oda megyek, és csinálom, amihez a legjobban értek: beülök az autóba és vezetek, amilyen gyorsan csak tudok” – mondta Stoneman, akinek egyébként a sorozatot szervező Jonathan Palmer fia, Jolyon volt a legfőbb riválisa idén.

“Gratulálok Jolyonnak, végig nagyszerű versenyeink voltak idén, és köszönetet mondok a Forma-2 főszervezőjének, amiért ilyen ragyogó bajnokságot hozott tető alá! Szintén köszönöm édesapámnak, aki végig támogatott!”

A sorozat tavalyi győztese, Andy Soucek 2010-ben a Virgin tartalékosa lett, azonban pénzügyi vita miatt végül távozott az újonccsapattól.