Bár a Red Bull számára “bevallottan” Monza a legnehezebb pálya, a csapat újra megmutatta, hogy ez sem zavarja túlságosan az RB6-ost: az Olasz Nagydíj második szabadedzésén Sebastian Vettel lett a leggyorsabb.

A német mögött a két hazai hős következett: Fernando Alonso egy század alatti hátránnyal lett a második leggyorsabb, míg Felipe Massa két tizeddel maradt le – a brazilnak egyébként mázlija volt, egy pályaelhagyás során épp csak elkerülte, hogy a gumifalban végezze a Ferrari.

Az erőviszonyok kiegyenlítettségét mutatja, hogy a délelőtt legjobb csapata, a McLaren két pilótája ezúttal “csak” a 4-5. helyen zárt, igaz, hátrányuk gyakorlatilag semmi Massához viszonyítva, az igazi tempójukat valószínűleg a wokingiak is csak holnapra tartogatják.

A hatodik idő Mark Webberé lett, de az ausztrál miatt nem lehet teljesen nyugodt a csapat: a veteránt  nem sokkal a vége előtt a pályán való leállásra utasították a bokszból, ugyanis az autóból szivárgott a víz. A Red Bullnál ez már a sokadik műszaki hiba idén.

A top10-be befért még mindkét Williams, valamint Robert Kubica a Renault-val és Nico Rosberg a Mercedesszel. A 11-12. helyen a két Force India zárt, a szombati kvalifikáción valószínűleg velük is számolni kell a Q3 kapcsán.

A különösebb aerodinamikai kifinomultságot nem igénylő pályán az újoncok közelebb kerültek a régi csapatokhoz, egyben a Lotus és a Virgin két-két pilótája egymáshoz nagyon hasonló tempót mutatott. Míg számukra biztató volt az edzés, a Hispaniának eddig katasztrófa a hétvége: Bruno Senna az üzemanyagrendszer meghibásodása miatt hiába futott neki háromszor, egyetlen mért kört sem sikerült mennie, és az amúgy is lassú Sakon Yamamoto is mindössze 5 kört teljesített.

Olasz Nagydíj, 2. szabadedzés, Monza, 2010. 09. 10.