Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke és a FOTA elnöke szerint sok minden jobban is mehetne a Forma-1-ben, kemény munkára van szükség minden érdekelt részéről annak érdekében, hogy egyenesbe kerüljenek a dolgok. Whitmarsh szerint az új Concorde-egyezménnyel a feladatok egy része megoldható, a feltételek újratárgyalása nagy lehetőségeket kínál.

Whitmarsh nagy szívfájdalma a marketing hiánya, melyért részben Bernie Ecclestone-t okolja. “Nem hibáztathatom csakis a CVC-t, mert mindenki, velünk együtt rosszul menedzselte ezt a sportágat” – mondta Whitmarsh. “Nincs központi marketing, nincs stratégia, nincs igazi együttműködés.”

“Nem figyelünk az utánpótlás-nevelésre, nem sokat teszünk azért, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük. Hány olyan multinacionális vállalat létezik, amely egyetlen dollárt sem költ központi marketingre? De optimista vagyok, mert az utóbbi hónapok bizonyították, hogy a csapatok tudnak együttműködni fontos kérdésekben.”

“Úgy gondolom, jót tenne a Forma-1-nek, ha a csapatok és a kereskedelmi jogok birtokosa csendben, a reflektorfényen kívül egyezne és állapodna meg a 2012 utáni jövőről.” Whitmarsh abban is bízik, hogy az új Concorde-egyezménnyel sikerül letenni az Ecclestone utáni korszak alapjait. “Stabilitásra van szükség. Ha a 2013-2018-ig tartó időszakról van szó, át kell gondolnunk, ki lesz még benne az üzletben 2018 végén is. Ha lehet olyan, aki esetleg nem, felelősen át kell gondolnunk az utódlás kérdését.”

“Továbbra is opció egy rivális sorozat létrehozása, de azt hiszem, együttműködni sokkal inkább érdemes, mint harcolni. A Forma-1 legendás a csatáiról, de jobb lenne a közös munkára koncentrálni. Vitatható, hogy a csapatoknak nincs szükségük az FIA-ra és a kereskedelmi jogok birtokosára, illetve fordítva. Mindenki járhatná a maga útját, de inkább az összes érdekelt számára megfelelő megoldást kellene megtalálnunk.”