Az új Koreai Nagydíjnak otthont adó jongami pálya építése finoman szólva is rosszul halad: múlt heti fotókon az látszott, hogy az épületek még felállványozva készülgetnek, pálya egy részén pedig még aszfalt sincs.

A hivatalos megnyitót elvileg a jövő hétvégén tartják, amelynek keretében többek között a hispaniás Karun Chandhok is vezeti majd a Red Bull egyik autóját. “Ha nincs aszfalt, elég rövid bemutató lesz” – viccelődött a Red Bull főnöke, Christian Horner.

Az F1 ura, Bernie Ecclestone már nem látja viccesnek a helyzetet, de meggyőződése, hogy az október 22-24.-i hétvégén megrendezik majd az első dél-koreai Forma-1-es versenyt. Reményt jelenthet, hogy a legfrissebb hírek szerint a hétvégén már aszfaltoztak Jongamban.

“Korea továbbra is szerepel a versenynaptárban” – mondta Ecclestone Spában. A kérdésre, hogy merne-e fogadni a verseny megrendezésére, így válaszolt: “Igen, mernék. Valahogy meg fogják oldani!”

A jó öreg Bernie azt is cáfolta, hogy a Koreai Nagydíj elmaradása esetén más helyszínt dobnának be: “Valaki nevezze meg a (pót)pályát és azt, hogy ki fizetné a rendezést!”  

A pálya tervezője, Hermann Tilke szintén biztos benne, hogy elkészül a létesítmény:

“A pálya még nincs kész, de kész lesz. Természetesen elég szoros lesz, de mindig így van. A Forma-1-es pályáknál mindig ott a bökkenő, a kijelölt versenydátum, amit a rossz idő vagy más körülmények miatt sem lehet elmozdítani. Egy hétköznapi építkezésnél lehet azt mondani, hogy egy vagy két héttel később lesz kész, egy F1-es pályánál nincs ilyen” – mondta a német az Autosportnak.

A McLaren csapatfőnöke, egyben a csapatok szervezete, a FOTA elnöke is nagyon reméli, hogy a koreai szervezők nem hagyják cserben az F1-et.

“Én is láttam a képeket, aggasztó volt, hogy pár hete a pálya egyes részein még csak kavics volt. De úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos rendezvény Dél-Korea számára, vannak embereik és forrásaik, biztosan nem hagyják majd, hogy félkész pályára érkezzünk. Lehet, hogy csak az előző éjszakára lesz kész, de gyanítom, kész lesz.”