A Honda hamvaiból életre kelt Brawn GP olyan műszaki fölénnyel kezdte a 2009-es idényt, amely elég volt arra, hogy egészen a szezon végéig versenyképes maradjon a csapat, és megnyerhesse mindkét bajnokságot.

A Mercedes beszállásával gyári csapattá vált brackleyi címvédő idei autója azonban már messze nem tökéletes, az ezüst nyilak a középmezőny elejében versenyeznek csak. Az eredetileg Jenson Buttonra tervezett autóval amúgy is megszenvedő Michael Schumacher szerint a Mercedesnél egyszerűen nem fordítottak elég energiát a 2010-es modell fejlesztésére.

“Ross (Brawn) tavaly elég sok dologgal volt elfoglalva, például biztosítania kellett a csapat túlélését, szóval nem tudott teljesen az autó fejlesztésére koncentrálni” – mondta Schumacher az Auto Motor und Sportnak. “Bár nem örülök neki, elfogadom a helyzetet. El kell ismernünk az okokat” – tette hozzá.

A Mercedes nem túl fényes Forma-1-es visszatérése kapcsán a német gyártó motorsport-igazgatója, Norbert Haug nemrég arról beszélt, hogy a sikertelenségnek személyi következményei is lehetnek. Egy friss fordulatként az elismert francia szakíró, Jean Louis Moncet most azzal állt elő, hogy a változás éppen Haugot érintheti, ugyanis Moncet egy meg nem nevezett belső forrása szerint a szakembert más posztra helyezheti a Mercedes. A német gyártó cáfolta a hírt.