Bár korábban is akadtak villanásai, a Force India egyértelműen a 2009-es idény egyik, ha nem a legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy a Belga Nagydíj időmérőjén Giancarlo Fisichella megszerezte a pole-t, majd az olasz a futamon is végigkergette a Ferrarival szintén nagyot alakító Kimi Räikkönent, aki leginkább csak a KERS használatának köszönhette, hogy maga mögött tartotta a fehér-narancs-zöld autót.

A silverstone-i csapat azóta már messze nem sereghajtó, a pontszerző helyeken szinte állandóan ott van valamelyik pilótájuk, de a spái bravúr ismétlése eddig elmaradt, és a Force Indiánál az eddigi legnagyobb siker helyszínére visszatérve sem számítanak hasonlóra.  

“Elég nehéz lesz megismételni a tavaly Spában mutatottat: mindenki fejlődött azóta, a verseny nagyon kiélezett, még a középmezőnyben is, a csapatok közti különbségek nagyon kicsik” – mondta a tulajdonos-főnök, Vijay Mallya.

Adrian Sutil is egyetért:

“A tavalyi spái pole és a dobogó természetesen álomszerű eredmény volt, így annak tudatában térünk vissza, hogy ezen a pályán hagyományosan jól teljesítünk. De ez már 2010, azzal kell törődnünk, hogy most mit teszünk, nem a múlttal. Azért elég biztos vagyok benne, hogy az autónak jól fekszik majd a pálya, ma is erősek vagyunk az egyenesekben a csúcssebesség tekintetében, az F-csatornával pedig a legtöbb pályán egyenesen a leggyorsabbak vagyunk a mért pontokon. Ez Belgiumban is jól jön majd” – magyarázta a német.