A belgiumi Spa-Francorchamps a versenynaptár egyik, ha nem a legjobb pályája, ez azonban manapság messze nem elég az F1-es üdvösséghez. Az augusztus végén következő Belga Nagydíj a helyszín felújítása miatt kimaradt 2006-ban, de a 2007-es visszatérés óta sem biztos a jövő.

A pályát a helyiek a zajártalom miatt támadják, a verseny szervezői pedig – hasonlóan sok más hagyományos, európai helyszínhez – pénzügyi nehézségekkel is küszködnek, veszteséggel dolgoznak. Spában attól tartanak, hogy a következő pár évben érkező új versenyek, a koreai, az indiai, az amerikai és az orosz futamok kiszoríthatják a jelenleg 2012-ig szerződéssel rendelkező Belga Nagydíjat a Forma-1-es versenynaptárból.

“Nem titok, hogy sok jelentkező fogadná szívesen a Forma-1-et. Még a franciák is elveszítették a futamukat, szóval mindent meg kell tennünk, hogy a lehető leghamarabb meg tudjuk hosszabbítani a szerződésünket” – mondta a pálya vezetője, André Maes.

A belga és a szintén anyagi gondokkal küszködő két német helyszín, Hockenheim és a Nürburgring gondjainak lehetséges megoldásaként korábban felmerült már, hogy Spa kétéves rotációban rendezhetne a futamot a jövőben.