A Ferrari a Német Nagydíjon nyilvánvaló jelét adta annak, hogy melyik pilótáját szeretné világbajnokként látni, amikor a gyakorlatilag biztos győzelmet érő vezetés átadására, Fernando Alonso elengedésére utasította Feliep Massát.

A húzás 100 dolláros büntetést ért, a csapatnak pedig a Motorsport Világtanács előtt is felelnie kell majd a történtekért, de a vélemények megoszlanak a csapatsorrend alkalmazását illetően. Természetesen sokat élesen elítélték a Ferrarit, de vannak olyanok is, akik szerint helyes döntést hoztak az olasz csapatnál. Alonso egykori csapattársa, Massa honfitársa, Nelsinho Piquet is közéjük tartozik:

“Nem lehet könnyű Massának, hogy Alonso később érkezett a csapathoz, mégis gyorsabb. De a Ferrari nem hagyhatja ki a lehetőséget, hogy a(z esélyesebb) versenyzője felzárkózhasson az élen állókhoz. Ha Massa nem szeretné ezt, akkor valahogy gyorsabbá kell válnia Alonsónál, nincs más választása” – mondta a 2008-as szingapúri “crashgate” főszereplője egy brazil lapnak.

“Ha Alonso előtt lett volna a pontversenyben, akkor őt engedték volna előre” – tette hozzá.

Az egykori McLaren-, Ferrari- és Benetton-pilóta, a Toro Rossónál csapatfőnöki tapasztalatokat szerzett Gerhard Berger is ugyanígy látja a maranellói helyzetet.

“Ne áltassuk magunkat! Egyértelműen Alonso a jobb versenyző a csapatban, csak vele van esélyük a bajnoki címre. Montezemolo megszerezte és ki is játssza ezt a kártyát, amikor csak teheti” – mondta az osztrák az Auto Motor und Sportnak.