Mivel a Sauber nem újított szerződést Nick Heidfelddel a 2009-es idény után, a McLaren és a Mercedes pedig nagyobb neveket választott helyette, a 33 éves pilóta a német szupercsapat tartalékosi szerepébe kényszerült. A 167 futamot teljesített veterán abban nem bízik, hogy a Mercedesnél versenyzői állást kaphat a közeljövőben, ezért lázasan keresi a lehetőséget, hogy 2011-ben egy másik csapatnál újra autóba ülhessen.

“Vannak rosszabb dolgok is, mint gyönyörű AMG-kkel furikázni, nem is ez a gond. A baj az, hogy a többiek versenyeznek, én nem. De a motivációmmal semmi probléma, tudom, hogy jók a kilátásaim a jövőt illetően” – mondta az osztrák Servus TV-nek Heidfeld.

“A közeljövőben nem lehetek versenyző a Mercedesnél, így máshol keresgélek. Sajnos egyelőre még nem alakul szerződés – de szinte minden szabad hellyel rendelkező csapattal tárgyalunk. Egy kicsit meglepett viszont, hogy milyen korán bezárultak az élcsapatoknál a helyek, ezért a fennmaradt lehetőségeket kell megvizsgálni” – mondta Heidfeld, aki a múlt hétvégén Hockenheimben a Renault motorhome-jában is megfordult.

A német pilótának azonban még 2011 előtt is akadhat dolga, ugyanis az új gumiszállító, a Pirelli az őszig tervezett, Monzában, Barcelonában, Jerezben és a Paul Ricard-on tartandó hatos tesztsorozatára őt szemelte ki a gumik fejlesztéséhez.

“Nagyon tapasztalt, de egyben nagyon fitt pilótára van szükségünk, aki képes naponta levezetni 750 kilométert és utána nem esik össze. Heidfeld tökéletesen megfelel ennek, ideális jelölt lenne számunkra” – mondta az olasz gyártó motorsport-igazgatója, Paul Hembery a német Auto Bildnek.