Vettel csak helyet akart

Vettel csak helyet akart

A Török Nagydíj 40. körében a második helyen haladó Sebastian Vettel megtámadta csapattársát, Mark Webbert, a két Red Bull összeütközött, a német kiesését okozva. A tévés képek alapján Vettel húzta rá autóját Webberére, de a német szerint csak azért, mert már a féktávra koncentrált.

“Nyilvánvalóan nem én vagyok a legszerencsésebb ember a földön” – szomorkodott Vettel. “Ez egyértelműen látható mostanában a tévében is. Két vagy három körrel az ütközés előtt már éreztem, hogy gyorsabb vagyok Marknál, egyre közelebb kerültem hozzá és felkészültem az előzésre. Aztán összeütköztünk.”

“Nem voltam túlbuzgó. Bárki láthatja, teljesen egyértelmű a helyzet, én voltam belül és felkészültem a következő kanyarra. Csak a 12-es kanyar féktávjára koncentráltam, hirtelen ütést éreztem és már vége is volt a versenyemnek. Sokat nem lehet mondani erről.”

“Csapattársak között nagy hülyeség az ilyesmi, de másoknak elég helyet kell hagyni. Mi versenyzünk, akár egymás ellen is, persze a csapattársakat nagyobb figyelem illeti. Butaság az egész, de most már nem lehet rajta változtatni, fontos pontokat veszítettem én, Mark és a csapat is.”

Martin Brundle, a BBC F1-es szakkomentátora szerint nem kétséges, hogy Vettel hibázott. “Számomra nem kérdéses a helyzet, Vettel nekiment Webbernek, méghozzá egy olyan helyzetben, amikor még nagyon messze volt egy végrehajtott előzéstől” – vélekedett Brundle, hasonlóan David Coulthardhoz.

Eddie Jordan is Vettelt tartja hibásnak, de megérti Vettel álláspontját. “Én nem látom olyan egyértelműen, mint Martin és David” – nyilatkozta Jordan. “Világos, hogy Webber Vettelhez képest szenvedett kicsit, megtámadták és a német volt belül. Vettel hibázott, hogy megpróbálta kifelé terelni, Webber ugyanis nem adott helyet.”

“Tisztán versenyzési aspektusból Vettel volt a hibás. Ugyanakkor nem lehet hibáztatni azért, hogy előzni akart, talán egy kicsit túl lelkes volt, de szerintem nem annyira egyértelmű, hogy Webber ártatlan volt ebben a szituációban.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, de azt mondta, a versenyzőknek elég helyet kellene hagyniuk egymásnak. “A csapat szempontjából nagyon csalódott vagyok” – értékelt Horner. “Mindent jól csináltunk, taktikában legyőztük a ma nagyon erős McLarent, mégsem örülhetünk.”

“Beszéltem Sebastiannal, igazából soha nem kellett volna ott lenniük, ahol voltak. Óriási csalódás a csapatnak, nagyon sok pontba került ez az eset. A fő cél, hogy legyőzzük a többi csapatot, erre ma 43 pontot nyújtottunk át tálcán a McLarennek. Nagyon megérdemeltük volna ezt a győzelmet, le kell ülnünk, át kell beszélnünk a történteket, hogy a következő versenyen erősebbek lehessünk.”

“Nálunk versenyezhetnek egymás ellen a pilóták, csak annyit kérünk mindig, hogy hagyjanak egymásnak elég helyet. Ma egyikük sem engedett, ennek eredményeként Sebastian és Mark is rengeteg pontot bukott, a végeredmény, hogy mindenki veszített. Láthattuk ma Jenson és Lewis párviadalát is, hagytak teret egymásnak, mi is csak ennyit várnánk el.”