Míg a pole-ból induló Mark Webber simán eljött a Török Nagydíj rajtjánál, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton kemény csatát vívott a második helyért, a német előbb megelőzte a mclarenest, de a 2008-as bajnok aztán visszavette a helyet. Michael Schumacher Jenson Buttont előzte meg, de az angol nem hagyta magát, a kör végén visszaelőzte a Mercedest.

Hamilton az első etapban végig üldözte Webbert, a két pilóta a 16. körben egyszerre is állt ki kereket cserélni, de a McLaren kiállása lassú volt, az ausztrál könnyedén kijött elé, és az előtte egy körrel cserélő Vettel is megelőzte.

Az első kiállások közben Fernando Alonso két helyet lépett előre.

Az első négy sorrendje ezután beállt, Webber, Vettel, Hamilton és Button a mezőnytől elhúzva vonatozott. A futam egyharmadától esőt jósoltak, de ez jó ideig nem érkezett meg. A vezető bolyt végül Vettel elbaltázott előzési kísérlete borította, a német a 41. körben a 12. kanyarban belső íven Webber mellé húzódott, de az elfordulásnál egyikük sem engedett, ütköztek.

Vettel kipördült, kiesett a versenyből, Webber pedig a harmadik helyre csúszott vissza, azt viszont még az orrkúp cseréje miatti kiállása után is meg tudta őrizni Michael Schumacherrel szemben.

A két McLaren ezzel megörökölte az első és második helyet, de náluk is akadt azért meredek pillanat, a 49. körben ugyanis Button úgy gondolta, megpróbálja megszerezni idei harmadik győzelmét. A címvédő a pálya hátsó részén agresszíven meg is előzte Hamiltont, aki azonban pár kanyarral később visszavette a helyét.

Így szállt el a Red Bull első két helye

Így szállt el a Red Bull első két helye

Így szállt el a Red Bull első két helye


A két versenyzőt ezután figyelmeztette a csapat, hogy spóroljanak az autóval, több csata már nem következett.

Alonso a négy körrel a vége előtt kemény csata után megelőzte a nyolcadik – és a verseny leggyorsabb körét futó – Vitalij Petrovot, az orosz jobb első defektet is kapott, visszaesett. Az eső ugyan az utolsó 15 körben végig csepergett, de nagyon gyengén, így különösebb problémát nem okozott.

Hamilton isztambuli sikerével megszerezte idei első győzelmét, ami a McLaren számára a harmadik volt 2010-ben, azaz kiegyenlítették a Red Bull sikereinek számát. A futam után Webber megőrizte a vezetést a bajnokságban, de Button és Hamilton öt és kilenc pont hátránnyal felzárkózott mögé. Vettel nullázásával a megosztott első helyről az ötödikre esett vissza Fernando Alonso mögé. A konstruktőri küzdelemben a McLaren egyetlen ponttal átvette a vezetést a Red Bulltól.

A világbajnokság két hét múlva a Kanadai Nagydíjjal folytatódik.

Török Nagydíj, Istanbul Park, 2010.05.30.